onsdag 11 oktober 2017

Jón Gnarr i ordkrig med tunga namn inom Ljus framtid

Ljus framtid är ett parti som kännetecknas av ohälsa och banaliteter. Det anser Jón Gnarr, som grundade föregångaren Bästa partiet. De senaste dagarna har ett ordkrig mellan honom och flera i Ljus framtids ledning blossat upp. Startskottet var Jón Gnarrs beslut att arbeta för Socialdemokraterna inför det kommande nyvalet.

I fredags kom beskedet att Jón Gnarr kommer att fungera som rådgivare åt Socialdemokraterna under valrörelsen. Därmed tog han definitivt avsked från Ljus framtid, ett parti som bildades som en efterföljare till Bästa partiet - som han själv grundade och som hade makten i Reykjavík i fyra år.

Flera tongivande medlemmar tog steget över från Bästa partiet till Ljus framtid. Partiet fick också med sig det goda rykte som Jón Gnarr och många av hans medarbetare hade.

Men sedan dess har Ljus framtid inte bara rasat i opinionssiffrorna. Det har också funnits ett stort internt missnöje med ledningen. Grundaren Guðmundur Steingrímsson närmast tvingades bort från ordförandeposten efter kritik från medgrundaren Heiða Kristín Helgadóttir.

Óttarr Proppé - som i årtionden varit en av Jón Gnarrs nära vänner - tog över ledarskapet. Nu dras även han in i ordkriget mellan Jón Gnarr och partiledningen. Det var uppenbart att det fanns flera inom Ljus framtid som inte gillade hans engagemang för Socialdemokraterna. Efter beskedet vände de sig på olika sätt mot Jón Gnarr.

En av dem var styrelseordföranden Guðlaug Kristjánsdóttir. På Instagram publicerade hon Jón Gnarrs underskrift - en namnteckning som Ljus framtid tillsammans med många andra lämnar in till valmyndigheten för att få ställa upp i alltingsvalet. Hon sade sig fundera över om hon skulle sälja underskriften på auktion.

Snart ångrade sig Guðlaug Kristjánsdóttir och raderade inlägget. Hon sade till Vísir att det var fel av henne att publicera underskriften:
"Det var dåligt gjort av mig och jag ångrar det verkligen. Jag var inte helt vaken. Jag kan egentligen bara säga det. Jag ber honom och alla andra som reagerade på detta innerligt om ursäkt."
En annan som kommenterade Jón Gnarrs beslut var miljöminister Björt Ólafsdóttir. Hon antydde för Vísir att hans motiv skulle vara ekonomiskt:
"Han har naturligtvis sökt efter arbete och det har varit helt öppet. Han har nu fått arbete av Socialdemokraterna och det är bara bra och det kommer inte som någon stor överraskning för mig. Han hade tidigare sökt sig till oss inom Ljus framtid, men vi kunde tyvärr inte betala honom eftersom vi inte tar emot bidrag från företag."
Att Jón Gnarr kommer få betalt av Socialdemokraterna stämmer. Det säger partiledaren Logi Már Einarsson till Vísir. Men någon summa är ännu inte bestämd.

Men att han skulle ha varit ute efter pengar från Ljus framtid är något som Jón Gnarr förnekar. Han anklagar på Facebook partiet för att kännetecknas av "sjukdom och banalitet". Han skriver att diskussionen om ersättning enbart kommit upp i samtal med Óttarr Proppé. Och det var inte så att han var ute efter pengar:
"Jag erbjöds heller inte någon ersättning. Det var aldrig uppe till diskussion. Det diskuterades om jag skulle ta plats på valsedeln och det är ingen som betalar människor för det, så jag förstår inte vad hon [Björt Ólafsdóttir] menar utöver att hon försöker förminska mig. Ministern ser anledning att särskilt nämna min arbetssituation och det står klart att jag söker efter arbete, att jag inte är särskilt imponerande, att det inte är någon stor förlust och att ingen saknar mig. Jag tyckte inte att detta var någon rolig hälsning från en människa som jag har respekterat mycket och som jag på många sätt har gett stöd åt under hennes politiska karriär och som själv har ett ganska välbetalt arbete som hon säkert aldrig skulle ha om inte jag hade funnits."
Jón Gnarr skriver att han nyligen besökt två möten med Ljus framtid. Han upplevde stämningen som negativ och kände inte att han var välkommen. Därför ville han heller inte kandidera för partiet. Detta meddelade han S. Björn Blöndal och Ilmur Kristjánsdóttir. Han kommenterar också Guðlaug Kristjánsdóttirs publicering av hans underskrift:
"Jag har upplevt olika typer av respektlöshet i mitt engagemang inom politiken, men detta är sannolikt det sunkigaste som jag har utsatts för. Det är inte bara dumt, oförskämt och oförtjänt utan även olagligt."
I stället valde han att engagera sig för Socialdemokraterna. Initiativet kom enligt Jón Gnarr från en annan vän, Gunnar Lárus Hjálmarsson. Där var stämningen mycket mer positiv än inom Ljus framtid. Han skriver vidare att han inte gjort sig förtjänt av att behandlas illa av partiet:
"Detta parti är ett resultat av Bästa partiet och det har åtnjutit mycket medvind för sina kopplingar till Bästa partiet och det har utgett sig för att inom isländsk politik ha den främsta särställningen att upprätthålla Bästa partiets innehåll eller ideologi om sund kommunikation. Jag stödde partiet i början och gav det viktiga erfarenheter. Detta parti har på många sätt seglat tack vare mig och mitt arv fast jag inte har varit en del av det. Jag har gett det mycket men de har aldrig gett mig något - förutom denna skit nu."
Två andra tongivande personer instämmer i Jón Gnarrs inlägg: Heiða Kristín Helgadóttir, som inte bara var med och grundade Ljus framtid utan också var kampanjledare för Bästa partiet, och Gaukur Úlfarsson, som hade ett stort inflytande på Bästa partiets politik och som i det kommande valet i stället arbetar för Piratpartiet.

Björt Ólafsdóttir säger till Vísir att hon inte anser att Jón Gnarrs avståndstagande från Ljus framtid är något hårt slag för partiet.

Hans beslut att arbeta för Socialdemokraterna har lett till att Jón Gnarr det enda betalda uppdrag han för tillfället hade. RÚV slutar nu sända hans program Sirkus Jóns Gnarr eftersom bolaget anser det vara oförenligt med de etiska reglerna att göra radio med en partipolitiskt aktiv person. Det rapporterar Vísir.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarrs avhopp till Socialdemokraterna.