torsdag 5 oktober 2017

Stegrande häst blir symbol för Centerpartiet

En stegrande häst blir symbolen för nybildade Centerpartiet. Ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ser hästen som en som kan resa sig på bakbenen och agera med styrka och utan fruktan när så krävs. Professor Guðmundur Oddur Magnússon anser att hästen återspeglar vad Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ser i spegeln när han betraktar sig själv.

Knappt en vecka efter att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti fått namnet Centerpartiet har det nu också fått en partisymbol. Det är en vit häst som stegrar sig mot norrsken i blått, grönt och lila. Symbolen i sig har nästan blivit lika omdiskuterad som Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avhopp från Framstegspartiet.

Facebook skriver han om valet av partisymbol. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ser en stark koppling mellan sin egen och partiets politik och hästens natur:
"Den isländska hästen har följt islänningarna sedan början. Den är folklig och samtidigt en av landets symboler utomlands och har därför bildat starka band mellan islänningar och personer över hela världen. Den förenar landsbygd och tätorter, arbete och nöje. Den isländska hästen är förnuftig och uthållig. Den kan klara storm och en hård vinter. Den har stor anpassningsförmåga och vet vägen hem. Den tar alltid folk till målet trots att vägen kan vara svår och lång. Den isländska hästen är vänlig, men kan resa sig på bakbenen när den behöver visa sin styrka och oförskräckthet."
Guðmundur Oddur Magnússon är professor vid Listaháskóli Íslands. Han säger till RÚV att symbolen inte på något sätt är slumpmässigt vald. Hans tolkning är att den symboliserar Sigmundur Davíð Gunnlaugssons syn på sig själv:
"Faktiskt är denna symbol en beskrivning av hans dröm, hans egen personliga dröm. Som det heter i de avslutande orden - den kan resa sig när det finns behov av att hålla emot. Den är detta lands symbol. Detta är Sigmundur som ser sig i spegeln."
Sannolika inspirationskällor är enligt Guðmundur Oddur Magnússon författarna Davíð Stefánsson och Jónas Jónsson - mer känd som Jónas frá Hriflu. Den senare var dessutom justitieminister mellan 1927 och 1932 och ledare för Framstegspartiet mellan 1934 och 1944.

I Íslandssaga handa börnum, en lärobok i historia som användes under många årtionden, beskrev Jónas frá Hriflu islänningars karaktär som unik efter en ständig kamp mot svåra förhållanden. De första bosättarnas val att lämna Norge formade även de unika egenskaper.

Guðmundur Oddur Magnússon säger till RÚV att de representerar samma typ av nationalromantik som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Symbolen kopplar han till två av Davíð Stefánssons dikter. Bilden av hästen hittar han i "Þú komst í hlaðið" och norrskenet i "Hamraborgin":
"Sigmundur har så ofta hänvisat till denna period när dessa dikter skrivs under 1930- och 1940-talen."
Avhoppen från Framstegspartiet till Centerpartiet fortsätter, men inte alls i samma antal som under de första dagarna efter splittringen. Óskar Þórmundsson, som sitter i partistyrelsen, meddelade i går att han lämnar Framstegspartiet. Han skriver i ett pressmeddelande att han nu vänder sig till Centerpartiet och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson:
"Han har visat och bevisat att han är den politiker som tänker i lösningar och har det mod och det kurage som krävs."
Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti.