lördag 11 november 2017

Asylsökande hyllar Islamiska staten - hålls i häkte

Gång på gång har den asylsökande mannen förklarat sig lojal med Islamiska staten, hotat personer, varit berusad och narkotikapåverkad samt snattat och vandaliserat. I väntan på utvisning till Marocko ska mannen sitta häktad. Hans ansökan om asyl har fått avslag. Mannen kom till Island för drygt två år sedan.

Det var i september 2015 som en marockansk man kom till Island och sökte asyl. Skälet han uppgav var att han var förföljd i hemlandet. Han skulle ha suttit fängslad i fem månader för att ta varit medlem av en motståndsgrupp. I januari i år fick han slutgiltigt avslag på ansökan.

Isländska myndigheter har ännu inte kunnat utvisa mannen. Något klartecken för att mannen tas emot i Marocko finns inte.

De senaste månaderna har mannen vid flera tillfällen gripits av polis misstänkt för olika brott. I augusti i år greps han när han varit hotfull och aggressiv. Mannen gick omkring naken och blodig. Han attackerade en annan man genom att slita av honom glasögonen och kleta blod i hans ansikte. Den asylsökande hade då druckit stora mängder alkohol och rökt marijuana.

I september i år kallades polis till Dominos i Skeifan i Reykjavík. Mannen gick in på restaurangen och krävde att få använda toaletten. När han fick nej krävde han att få en gaffel. Även där blev svaret nekande. Han förstörde då två kortläsare. Efter att ha lämnat restaurangen vandaliserade han bilar. Han greps senare inne på Hagkaup där han snattat deodorant.

Mannen har vid en rad tillfällen agerat hotfullt mot såväl personal på boendet för asylsökande som allmänheten.

Mannen sitter nu häktad i väntan på utvisning. Skälet till häktningen är mannens beteende. Han har gång på gång dessutom sagt sig vara medlem av och lojal med Islamiska staten. Mannen har jublat över terrordåd utförda av islamister. Han har också sagt att han vill att Islamiska statens terror ska drabba Island. Mannen har även spridit propaganda från terrororganisationen.

Hæstiréttur Íslands har två gånger fastställt häktningsbeslut mot mannen. Rätten anser det vara motiverat att hålla mannen häktad eftersom han misstänks för en lång rad brott samtidigt som han gång på gång hotat med våld och terror.

Här kan du läsa domen i sin helhet.