tisdag 14 november 2017

Bara fyra partier har fått färre röster än Gryning

Bara 101 väljare lade sin röst på Gryning i valet till alltinget. Det gör partiets valresultat till det femte sämsta i republiken Islands historia. Men avståndet till bottenrekordet är ändå ganska långt. I valet för ett år sedan fick Humanistpartiet endast 33 röster. Gemensamt för de båda partierna är att de bara ställde upp i en valkrets.

Gryning gick i år bara till val i den södra valkretsen. Det innebar att partiledaren Pálmey Gísladóttir inte kunde rösta på partiet eftersom hon är bosatt i Reykjavík. Och det var inte heller många andra som röstade på Gryning.

Partiet fick bara 101 röster. Det betydde 0,36 procent i den södra valkretsen och 0,05 procent i hela landet.

Men det finns fyra partier som har fått färre röster sedan Island blev republik 1944. Rekordet sattes av Humanistpartiet som i valet i oktober 2016 fick 33 röster. Partiet ställde då bara upp i valkretsen södra Reykjavík.

Ytterligare tre partier har fått tvåsiffrigt antal röster. Solskenspartiet fick i valet 1979 totalt 92 röster, listan Kandidater utan parti - som 1946 ställde upp i den dåvarande valkretsen Vestur-Húnavatnssýsla - fick 93 röster och Arbetarpartiet fick 1991 sammanlagt 99 röster.