fredag 17 november 2017

Brennivín som gjort för att drickas med hverabrauð

En ny smak av Brennivín kommer efter årsskiftet. Den ska smaka särskilt bra ihop med hverabrauð - det isländska rågbröd som gräddas i en varm källa. Trots att nyheten ännu inte buteljerats är den redan slutsåld. Det är restauranger på Island och export till utlandet som lagt beslag på samtliga flaskor, rapporterar Morgunblaðið.

Brennivín är det isländska brännvin som framställs av potatis och smaksätts med kumminfrön. Drycken lanserades 1935. Den försågs då med en svart etikett med en vit dödskalle som skulle avskräcka konsumenterna. Effekten blev i stället den motsatta.

Smeknamnet blev Svarti dauði, svarta döden, vilket är det isländska ordet för 'digerdöden'. Smaken är dock inte annat än vad som kan förväntas av ett brännvin med en alkoholhalt på 37,5 procent.

Efter nyår lanseras en ny version av Brennivín i en begränsad upplaga. Det rör sig om en smakvariant som ska passa särskilt bra till hverabrauð, det rågbröd som gräddas i heta källor. Den smaksätts med enbär.

Intresset är stort. Hela produktionen är redan förhandsbeställd av isländska restauranger och utländska importörer.

Brännvinet som sägs vara skräddarsytt för rågbröd börjar buteljeras inom kort. Bjarki Hilmarsson, chefskock på Hótel Geysir i Haukadalur som varit med om att ta fram nyheten, säger i Morgunblaðið att det finns stora förhoppningar på den nya varianten:
"Detta är mycket spännande och jag tror att detta blir populärt hos turister. Smaken av brännvin - enbär och potatis - passar bra med hverabrauð."
Även tidigare har det utkommit olika specialvarianter av Brennivín i begränsad upplaga.