fredag 17 november 2017

Ex-topp: Regera med Självständighetspartiet som äta skit

Att regera ihop med Självständighetspartiet blir som att äta skit i en hel mandatperiod. Det hävdar Drífa Snædal som nu lämnar Gröna vänstern efter arton år i partiet. Hon har både varit vd för Gröna vänstern och representerat partiet i alltinget. Gruppledaren Svandís Svavarsdóttir uppmanar henne och andra missnöjda att inte hoppa av.

Gröna vänsterns beslut att inleda regeringsförhandlingar med Självständighetspartiet och Framstegspartiet har orsakat hård intern kritik. Partiet hade i går förlorat ett nittiotal av totalt omkring 5 800 medlemmar i protest mot beslutet. Alltingsledamöterna Andrés Ingi Jónsson och Rósa Björk Brynjólfsdóttir röstade nej till förhandlingarna.

Kritiken mot partiledaren Katrín Jakobsdóttirs agerande har kommit från olika håll. Förhandlingarna har dömts ut av tunga medlemmar och kandidater som Sóley Tómasdóttir och Kött Grá Pje. Det har också sågats av partiets ungdomsförbund.

Nu väljer Drífa Snædal att lämna Gröna vänstern. I dag är hon vd för fackförbundet Starfsgreinasamband Íslands där hon bland annat kämpat mot människohandel och för anställdas rättigheter. Men hon har också varit vd för just Gröna vänstern. Dessutom har hon vid två tillfällen varit ersättare för partiet i alltinget.

Efter arton år anser sig inte Drífa Snædal längre kunna vara medlem av partiet. Skälet är förhandlingarna med Självständighetspartiet. I ett inlägg på en intern Facebook-grupp skriver hon att situationen gör henne både "ledsen och arg":
"Vi kommer inte att förändra Självständighetspartiet. Dess infrastruktur är korrumperad och full av kvinnoförakt och att tro att vi förändrar den är medberoende i högsta grad."
Drífa Snædal skriver att hon inte tvivlar på att Gröna vänstern kommer att få till stånd en ganska bra regeringsförklaring. Men för partiet hade det varit bättre att gå i opposition - trots att "alla tiders sämsta regering" då hade kunnat ta makten på Island:
"Då och då väller schaktmassorna fram i form av svågerpolitik, insideraffärer, skatteparadis, daltande med storfinansen, främlingsfientlighet eller sköldborgar runt våldsmän. Då hamnar Gröna vänstern i positionen att skydda samarbetspartiet och gränserna i samarbetet kommer ständigt att flyttas som i en våldsam relation. Detta blir som att äta skit i en hel mandatperiod - om regeringen håller så länge. Beslutet om regeringsförhandlingar degraderar partiet, trovärdigheten skadades avsevärt och vänstern på Island kommer att få det svårt under de närmaste åren och årtiondena."
Gröna vänsterns gruppledare Svandís Svavarsdóttir deltar själv i förhandlingarna med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Hon skriver i ett svar i samma Facebook-grupp att hon hoppas att medlemmarna ger förhandlarna tid. Hon uppmanar också Drífa Snædal att återvända till partiet:
"Ge oss, kära vänner och medlemmar, några dagar. Vi går igenom frågorna som vi alla bär i våra hjärtan. Jag talar om dessa frågor, men också de frågor som ledde till att de två senaste regeringarna avgick och gav upp. Kvinnofrigörelsefrågor, miljöfrågor, alla våra frågor. Lämna inte."
En annan som är besviken är Jóhanna Sigurðardóttir, tidigare partiledare för Socialdemokraterna och statsminister mellan 2009 och 2013. I den regeringen ingick både Katrín Jakobsdóttir och Svandís Svavarsdóttir. Hon säger till RÚV att Katrín Jakobsdóttir kommer att bli en utmärkt statsminister - men att Självständighetspartiets partikultur kommer att förstöra för regeringen:
"Jag gillar inte den regering som är på gång, men jag lyckönskar den ändå om den blir verklighet och jag vet att Katrín kommer att sköta sig bra som statsminister."
Här kan du läsa mer om regeringsförhandlingarna.