onsdag 15 november 2017

Förbjudet att tälta utanför campingplatser på södra Island

Nu är det inte längre tillåtet att tälta utanför campingplatser på hela södra Island. Förbudet gäller även övernattningar i olika typer av camping- och husbilar. Det nya regelverket omfattar enbart platser i eller nära bebyggelse. Ute i vildmarken är det alltså fortfarande tillåtet att tälta. Samtidigt införs ett förbud mot att uträtta sina behov utomhus utan att städa efter sig.

Fjorton sydisländska kommuner har i samarbete med polisen i Suðurland nu infört en ny ordningsstadga. Syftet med det nya regelverket är att kunna ingripa mot turister som övernattar eller uträttar sina behov på olämpliga ställen.

Det är nu förbjudet att tälta på andra ställen än campingplatser. Förbudet gäller platser i eller nära bebyggelse - och där ingår alla större vägar. Det är däremot även i fortsättningen att tälta ute i vildmarken långt ifrån vägar och annan bebyggelse.

Förbudet gäller inte bara tält. Det är heller inte tillåtet att övernatta i bilar eller andra fordon - som husbilar, husvagnar, campingbilar, tältvagnar med mera - på andra ställen än campingplatser. Det är alltså förbjudet att parkera bilen vid sidan av vägen för att övernatta. Inte heller är det tillåtet att övernatta på parkeringsplatser.

Den som inte vill riskera böter - och inte befinner sig långt ute i vildmarken på stort avstånd från all bebyggelse - måste nu alltså övernatta på campingplatser oavsett om det handlar om att tälta eller att övernatta i ett fordon.

En annan regeländring är att det nu är förbjudet att uträtta sina behov - alltså att kissa eller bajsa - på allmän plats och på annans mark. Den som gör det måste städa upp efter sig. I praktiken innebär det att den som till exempel använder toalettpapper är skyldig att plocka upp efter sig. Annars riskerar personen böter.

Förbudsskyltar är över hela landet en allt vanligare syn. Ofta vänder de sig just mot övernattningar. Som tidigare är det enligt ordningsstadgan inte tillåtet att strunta i anvisningarna på sådana skyltar. Det går alltså inte att skylla på kunskapsbrist om lokala regler.

De nya reglerna gäller på så gott som hela södra Island - från Hveragerði i väster till Höfn i öster. Tidigare har de olika kommunerna haft olika ordningsstadgor. Ett annat syfte med de gemensamma reglerna är att underlätta för polisen. Det blir också lättare att informera turister om vad som är tillåtet och inte.

De kommuner som tillämpar det nya regelverket är Horna­fjörður, Skaft­ár­hreppur, Mýr­dals­hreppur, Rangárþing eystra, Rangárþing ytra, Ása­hreppur, Árborg, Flóa­hreppur, Skeiða- og Gnúp­verja­hreppur, Hruna­manna­hreppur, Blá­skóga­byggð, Gríms­nes- og Grafn­ings­hreppur, Hvera­gerðisbær och Ölfus.

Sedan tidigare har en rad andra isländska kommuner infört liknande regler för att förhindra att turister tältar eller övernattar i fordon vid vägkanten.