onsdag 1 november 2017

Framstegspartiet nobbar EU-omröstning i ny regering

En regering som har minsta möjliga majoritet i alltinget är inte aktuell för Framstegspartiet. Ledaren Sigurður Ingi Jóhannsson vill bilda en koalition som har ett starkare underlag. Ett sådant alternativ kan vara en regering som består av alla partier utom Självständighetspartiet och Centerpartiet. Men att hålla någon folkomröstning i EU-frågan kommer inte Framstegspartiet att gå med på.

Framstegspartiet kan hålla i nycklarna till nästa regering på Island. Partiet är ett av få som har möjligheter att samarbeta både till höger och vänster utan att stöta på alltför stora problem. Det är också en ställning som verkar ha gett partiet ett visst självförtroende.

President Guðni Th. Jóhannesson har ännu inte utsett någon regeringsbildare. Under gårdagen fortsatte de informella samtalen mellan Gröna vänstern, Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Piratpartiet.

Direkt efter valet tycktes en sådan fyrpartikoalition vara den mest sannolika regeringen. Men den skulle bara ha stöd av 32 av 63 ledamöter i alltinget. Och Framstegspartiet vill se en regering som har ett starkare underlag än minsta möjliga majoritet. Det säger partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson till RÚV:
"Politiken blir kanske enklare på grund av att man då fokuserar på vissa bestämda uppgifter som alla är överens behöver lösas."
För att bilda en stabil regering är det enligt Sigurður Ingi Jóhannsson nödvändigt med minst fyra partier och högst sex partier.

En sådan regering skulle enligt Vísir kunna bestå av Gröna vänstern, Socialdemokraterna, Framstegspartiet, Piratpartiet, Folkets parti och Renässans - alltså samtliga partier i alltinget utom Självständighetspartiet och Centerpartiet. Sådana diskussioner ska redan pågå mellan dessa sex partier.

En källa uppger för Vísir att förhoppningen med en sexpartiregering är att skapa arbetsro. Bakgrunden är att de två senaste regeringarna spruckit efter skandaler. Därför ska Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson och Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hållas utanför samarbetet eftersom de varit indragna i skandalerna.

En annan möjlighet är att bredda underlaget genom att även inkludera Renässans i en tänkt fyrpartikoalition mellan Gröna vänstern, Framstegspartiet, Piratpartiet och Socialdemokraterna. Men det skulle innebära ett ökat tryck på att återuppväcka EU-frågan och att reformera fiske- och jordbrukspolitiken.

Hittills har inte Renässans varit med i de informella samtalen mellan de fyra partierna.

Både Renässans och Socialdemokraterna är för ett isländskt EU-medlemskap. Såväl Piratpartiet som Gröna vänstern förespråkar eller kan tänka sig en folkomröstning om att återuppta förhandlingarna. Men Framstegspartiet kommer inte att sätta sig i en regering som tänker hålla en sådan folkomröstning.

Lilja Alfreðsdóttir, Framstegspartiets vice ordförande, säger till RÚV att hennes uppfattning är att EU-frågan inte finns på den politiska dagordningen. Inte heller anser hon att väljarna är intresserade av att folkomrösta i frågan. Dessutom skulle EU-debatten riskera en splittring inom regeringen:
"Jag anser inte att det som folket ropar efter är ytterligare val. ... Vi anser att denna fråga inte finns på isländsk politiks dagordning. ... Det blir mycket svårt att arbeta i en sådan regering när hälften är med och hälften är emot eftersom de som förlorar detta val - och det blir alltid en av de två parterna - förlorar sitt mandat där och då."
Här kan du läsa mer om försöken att bilda ny regering.