tisdag 28 november 2017

Kampanjfilm blir verklighet på oväntat sättRösta på Katrín Jakobsdóttir. Så löd budskapet från den internationellt kände konstnären Ragnar Kjartansson inför alltingsvalet. Han kandiderade också själv för Gröna vänstern. Men en av de kampanjfilmer där budskapet framfördes har nu nästan blivit verklighet - men med det egna partiet i en oväntad roll.

Filmen är inspelad i statsministerbostaden på Tjarnargata i Reykjavík. Där skålar Självständighetspartiet i champagne efter att bland annat ha höjt lägstalönen. Därefter kommenterar Ragnar Kjartansson scenariot - och säger att det troliga är att en regering med Självständighetspartiet i stället snart spricker efter en ny skandal där ledande företrädare gynnat närstående.

I söndags kväll var det Gröna vänstern som skålade med Självständighetspartiet och Framstegspartiet i statsministerbostaden. Om det blir någon satsning på de islänningar som tjänar minst eller om regeringen kollapsar redan till våren återstår att se. Men det blir en regering som kommer att innehålla både Katrín Jakobsdóttir och Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ledare med en rad uppmärksammade affärer i bagaget.