torsdag 16 november 2017

Klassiskt isländskt vägstopp står och förfaller

När Kristian X besökte Island 1936 stannade han till vid Norðurbraut på sin färd norrut. I flera årtionden var den lilla butiken - belägen halvvägs mellan Reykjavík och Akureyri - ett givet stopp för islänningar som reste mellan norr och söder. Byggnaden finns fortfarande kvar. Men den står inte på den ursprungliga platsen och har inte underhållits på länge.

I början av 1930-talet blev köpmannen Sigurður Davíðsson ägare till en byggnad på 40 kvadratmeter. Det rörde sig om ett trähus med plåttak. Strax före ägarskiftet hade han börjat driva en butik i Hvammstangi.

Huset flyttade han till Miðfjörðurs botten en halvmil söder om Hvammstangi. Där passerade bilvägen mellan Reykjavík och Akureyri. Platsen låg mitt emellan de två städerna.

I huset öppnade Sigurður Davíðsson butiken Norðurbraut. Kanske kan den beskrivas som Islands första vägkiosk. På det lilla utrymmet trängdes ett stort utbud av varor. Här fanns allt från torkad fisk och godis till leksaker och cigaretter.

Det lilla huset hade tre ingångar. Där fanns också en lucka så att kunder kunde betjänas utan att de behövde gå in i butiken. 

Någon varm mat serverades inte i Norðurbraut. Där fanns varken rinnande vatten eller elektricitet. Vissa enkla rätter som inte krävde tillagning gick dock att köpa. På den lilla menyn stod bland annat det som kallades havslax - en rätt som egentligen inte hade något med lax att göra. I stället rörde det sig om smörgåsar med saltad och rökt sej.

På den här tiden var bilarna i landet inte många och trafiken mellan landsdelarna var nästan obefintlig under vintern. Norðurbraut hade därför bara öppet från juni till mitten av oktober. Men då var butiken ett populärt stopp för islänningar som var ute på resa.

Den 24 juni 1936 fick Norðurbraut ovanligt celebert besök. Då stannade kung Kristian X vid butiken under sin färd norrut. Han gick dock aldrig in och handlade något. Det sägs att han ska ha passat på att hälsa på Jóhannes Davíðsson - bror till ägaren Sigurður Davíðsson - som då var den som stod i butiken.

Så småningom öppnades en vägkrog och butik vid Staður. Den skulle snart utvecklas till Staðarskáli - Islands mest kända vägstopp. Konkurrenten i grannfjorden Hrútafjörður gjorde att driften att Norðurbraut inte längre lönade sig.

Sedan Norðurbraut lades ned har byggnaden flyttats vid flera tillfällen. Nu står den just utanför Hvammstangi.

Minnet av Norðurbraut lever kvar i bygden. Allt fler vill nu försöka rädda byggnaden innan den blir allt för förstörd av väder och vind. Något underhåll har inte utförts på många år.

Men det är inte bara byggnaden och minnen som kan räddas. Inredningen från Norðurbraut finns kvar inuti huset. På hyllorna finns också en del gamla varor kvar. Skälet till att vissa nu vill bevara butiken är att den är en del av historien av handelns utveckling på Island.

Här kan du läsa mer om Staðarskáli.