måndag 13 november 2017

Kraftigt jordskalv skakar Siglufjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett kraftigt jordskalv skakade delar av norra Island i morse. Skalvet hade sitt epicentrum i Atlanten en dryg mil nordväst om Siglufjörður. Det kändes även i närliggande orter som Ólafsfjörður och Hofsós. Jordskalv som sker på grund av kontinentalplattornas rörelser är ganska vanliga i regionen. Inga skador har rapporterats från det drabbade området.

Klockan 7.36 i morse inträffade ett jordskalv som uppmättes till 3,7 norr om Siglufjörður. Skalvet hade sitt epicentrum i havet elva kilometer nordväst om staden. Det följdes inte av några efterskalv. Skakningarna kändes inte bara i Siglufjörður utan även i bland annat Ólafsfjörður och Hofsós.

Inga skador har rapporterats. Jordskalv är vanligt förekommande i regionen. Skalven är kopplade till kontinentalplattornas rörelser. Här glider de isär från varandra. Inget tyder på att morgonens skalv skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet.

Jordskalv i området kan enligt forskare nå en magnitud på omkring 7. I samband med en långvarig jordskalvssvärm hösten 2012 höjdes beredskapen i området. Det största skalvet då uppmättes till 5,6.

Här kan du läsa mer om 2012 års jordskalv.