söndag 12 november 2017

Majoritet röstar för union mellan Sandgerði och Garður

Sandgerði och Garður blir nästa år en enda kommun. Det står klart sedan en majoritet i bägge kommunerna i går röstat för ett samgående. Bara drygt hälften av väljarna deltog i folkomröstningen. Stödet för ett samgående var betydligt större i Garður än i Sandgerði. Även namnet på den nya kommunen kommer att avgöras av invånarna.

Dagens 74 isländska kommuner blir 73 inför kommunalvalen i maj nästa år. Då går Sandgerði och Garður ihop. I valet röstar då väljarna fram ett kommunfullmäktige med nio ledamöter som ska representera invånarna i den sammanslagna kommunen.

Stödet för ett samgående var starkast i Garður där 71,5 procent röstade ja mot 28,5 procent som sade nej. Valdeltagandet var 53 procent.

I Sandgerði var det betydligt jämnare. Där var det 55,2 procent som sade ja till ett samgående och 44,8 procent som ville se två fortsatt självständiga kommuner. Här var valdeltagandet 55,2 procent.

I valet i maj 2018 får inte väljarna bara rösta på vilka som ska styra kommunen. De får också rösta på vad kommunen ska heta. Än så länge finns det inga förslag på nya namn.

Majoriteten i gårdagens folkomröstning innebär också att den nya kommunen får totalt 394 miljoner isländska kronor i statliga bidrag. Pengarna går bland annat till att förändra administrationen i den gemensamma kommunen.

Här kan du läsa mer om folkomröstningen.