fredag 3 november 2017

N1 bygger ny grill i Þórshöfn efter branden

Þórshöfn återfår samhällets naturliga samlingspunkt. N1 har beslutat att bygga en ny grill och butik på orten. Den tidigare totalförstördes i en brand för åtta månader sedan. Bygget har fått klartecken av kommunfullmäktige. Arbetet ska påbörjas redan i höst. Den nya byggnaden blir omkring 120 kvadratmeter.

Nästan så långt bort det går att komma från Reykjavík ligger Þórshöfn. Av ortens 346 invånare är omkring hälften anställda inom fiskeindustrin. Rederiet Ísfélag Vestmannaeyja är branschens jätte i Þórshöfn.

Länge var bensinmacken N1 den naturliga samlingspunkten. Förutom försäljning av drivmedel såldes bland annat livsmedel och fordonstillbehör. Grillen var ortens populäraste matställe med husmanskost under luncherna på vardagar. Med sex anställda var bensinstationen dessutom en av de större privata arbetsplatserna i Þórshöfn.

Strax före jul brann byggnaden ned till grunden. Orsaken till branden är ännu inte känd. Men N1 har nu beslutat om att bygga nytt i Þórshöfn.

Det finns redan skisser på nybygget. De har fått klartecken efter beslut i kommunfullmäktige. Byggnaden blir omkring 120 kvadratmeter. Arbetet ska komma i gång redan i höst.

Þórshöfn blev bara utan försäljning av diesel och bensin i några få dagar efter branden. Eldsvådan inträffade samtidigt som tankarna förnyades. De kunde snart börja användas. Men orten blev utan samlingspunkt.

Kommunchefen Elías Pétursson säger till Vísir att det är ett efterlängtat beslut från N1:s sida. Tillvaron i Þórshöfn har inte varit sig riktigt lik sedan grillen förstördes i branden:
"Det är stor glädje över detta och det är ingen överdrift att detta var invånarnas allaktivitetshus. Där träffades man, drack kaffe och pratade. Så det var stor skada när detta försvann och därför är det stor glädje över att N1 har beslutat att bygga ett nytt hus."
Grillen är inte bara betydelsefull för turistnäringen. Elías Pétursson säger till Vísir att den också är viktig för turistnäringen:
"Där finns all service för turisterna, som toaletter och försäljning av snabbmat och mindre varor. Så detta är en stor sak för turismen i området."
Beslutet i kommunfullmäktige togs med fyra röster. Tre ledamöter avstod från att rösta.

Här kan du läsa mer om branden i Þórshöfn.