torsdag 2 november 2017

Näst sista fårbonden på Rauðasandur börjar med turism

Fåren på Rauðasandur i Västfjordarna kan snart vara historia. För att inte tvingas flytta börjar nu fårbonden Ástþór Skúlason på gården Melanes med turism i stället för boskap. Redan förra sommaren öppnades en campingplats. Nu vill han fortsätta med att bygga stugor för uthyrning till turister. Om inte det lyckas kan det bli svårt att bo kvar.

Ástþór Skúlason var 2003 inblandad i en svår olycka på vägen till Rauðasandur. Han förlamades från midjan och nedåt. Ändå gav han inte upp gården Melanes. Han fortsatte som tidigare att hålla ett par hundra får på gården.

Men det har blivit allt svårare att vara fårbonde på Rauðasandur. Platsen är en av Islands mest ensligt belägna. Under vintern är det inte ovanligt att den smala serpentinvägen till Rauðasandur är oframkomlig flera dagar i följd.

Rauðasandurs rödskimrande stränder är kända för de får som strövar omkring fritt under sommarmånaderna. Men för Ástþór Skúlason har det blivit allt svårare att fortsätta med djurhållningen. Varje höst är det svårt att hitta personer som vill hjälpa till med att samla in fåren.

I början på 1900-talet bodde över 800 personer i Rauðasandshreppur, den kommun som fått sitt namn efter Rauðsandur. I dag finns bara tjugotalet bofasta i samma område.

Redan förra året gjorde sig Ástþór Skúlason av med majoriteten av djuren. Och i år försvinner sannolikt de sista fåren från Melanes. Han säger till Visir att han nu håller på att gå över till turistbranschen i stället:
"Jag har ju några få får men man kanske säga att man håller på att ge sig in i turistnäringen och bli turismbonde."
Ett avgörande skäl är ekonomin. Ástþór Skúlason säger till Vísir att intäkterna från djurhållningen inte var större än att verksamheten inte längre gick runt. Förra året sänktes dessutom ersättningen till bönderna på grund av att det blivit allt svårare att exportera isländskt lammkött på grund av den starka kronan. I år sänks ersättningen till bönderna ytterligare.
"Jag är ensam kvar här med får på ett stort område och insamlingen har blivit mycket svår. Jag är egentligen helt beroende av andra för insamlingen. Det blir bara svårare och svårare att hitta människor till insamlingen."
Redan förra året startade han förra året tillsammans med hustrun Sigríður María Sigurðardóttir ett nytt företag inom turistbranschen. På gården har de nu en campingplats. Ástþór Skúlason säger till Vísir att målet är att också bygga stugor för uthyrning till turister. Om det ger tillräckligt med intäkter kan de bo kvar på Rauðasandur:
"Om det lyckas så ser vi fram emot att fortsätta bo här. Men det beror naturligtvis på att kunna få fram ytterligare faciliteter."
Här kan du läsa mer om de sista boende på Rauðasandur.