torsdag 16 november 2017

Ólafur Þór Gunnarsson lämnar kommunpolitiken

Efter elva år i fullmäktige i Kópavogur lämnar Ólafur Þór Gunnarsson kommunpolitiken. I alltingsvalet röstades han in på ett av Gröna vänsterns mandat. Hans ersättare i fullmäktige blir Margrét Júlía Rafnsdóttir. Han var en av två kommunpolitiker som tog plats i alltinget efter senaste valet.

Ólafur Þór Gunnarsson har de senaste åren vid en rad tillfällen gått in som ersättare för Gröna vänstern i alltinget. I flera tidigare val har han kandiderat för partiet till just alltinget utan att vinna något mandat. Men det ändrades i nyvalet för snart tre veckor sedan.

Då var Ólafur Þór Gunnarsson tvåa på Gröna vänsterns lista i den sydvästra valkretsen. Det räckte för att ge honom ett mandat. Sedan elva år tillbaka sitter han också i kommunfullmäktige i Kópavogur. Nu skriver han på Facebook att han avsäger sig sin plats i kommunen för att enbart satsa på alltinget. Han ersätts av Margrét Júlía Rafnsdóttir.

I regel avsäger sig kommunpolitiker som väljs in i alltinget sina platser i kommunerna. Men det finns undantag. Ett är Theodóra S. Þorsteinsdóttir. I förra valet fick hon ett av Ljus framtids mandat i alltinget, men hon stannade också kvar i fullmäktige i Kópavogur. Inför nyvalet bestämde hon sig för att inte ställa upp för omval till alltinget för att i stället enbart ägna sig åt kommunpolitiken.

I senaste valet var det utöver Ólafur Þór Gunnarsson bara ytterligare en kommunpolitiker som tog plats i alltinget - nämligen Självständighetspartiets Bryndís Haraldsdóttir. Hon har hittills valt att sitta kvar i kommunfullmäktige i Mosfellsbær.

Här kan du läsa mer om Theodóra S. Þorsteinsdóttir.