fredag 24 november 2017

Stigande temperaturer kan ge fler utbrott i Öræfajökull

Risken för ett vulkanutbrott i Öræfajökull är inget som skapar rädsla hos lokalbefolkningen. Men den senaste tidens aktivitet kan göra att det blir ett stopp för vandringsturer till Hvannadalshnjúkur, Islands högsta berg. Mycket pekar också på att varmare temperaturer kan bidra till att det blir fler utbrott i just Öræfajökull.

Den senaste tidens aktivitet i Öræfajökull ser nu ut att avta. Inga jordskalv registrerades under gårdagen. Och flödena i glaciärälven Kvíá sjunker tillbaka mot normala nivåer. Almannavarnir har dock inte blåst av den förhöjda beredskapen i området.

Utöver jordskalv är den mest påtagliga förändringen vid Öræfajökull den nya kaldera som bildats i kratern. Härifrån kommer det geotermiska smältvatten som når Atlanten genom Kvíá. Avsmältningen gör att istäckets tyngd minskar och att landhöjningen ökar. Det kan också underlätta för magma att röra sig mot ytan.

Island tros vara på väg in i en period där vulkanutbrott vid Vatnajökull blir allt vanligare. En bidragande orsak är de stigande temperaturerna. Historiskt finns ett samband mellan temperaturer och utbrott. Det uppger forskare vid universitetet i Leeds i en studie publicerad i tidskriften Geology.

Forskarna har studerat vulkanutbrott på Island för 4 500 till 5 500 år sedan. Då var klimatet inne i en kallare period - och då minskade också antalet utbrott. Men när det blev varmare och glaciärerna drog sig tillbaka blev utbrotten fler.

Hjalti J. Guðmundsson kom tidigare fram till liknande slutsatser i sin doktorsavhandling i geografi. I en kartläggning av utbrotten i Öræfajökull de senaste 10 000 åren kunde han enligt Morgunblaðið konstatera att sannolikheten för vulkanutbrott ökade i takt med temperaturhöjning och avsmältning.

Men lokalbefolkningen bär inte på någon rädsla för ett utbrott i Öræfajökull. G. Stígur Reynisson, kyrkoherde i Hofskirkja, säger i Fréttablaðið att alla invånare han talet med tar utvecklingen med ro:
"Människor är väldigt lugna. De har någonstans accepterat att detta händer om det händer och då får man ta tag i det."
Eyþór Sigurðsson på gården Hof säger i Fréttablaðið att personer som bor nära Öræfajökull inte har något annat val än att hålla sig lugna och följa utvecklingen:
"Jag tror att de flesta fortfarande bara är lugna. Det finns inte så mycket annat att göra."
Nökkvi Reyr Guðfinnsson, som jobbar på vägstoppet i Freysnes, är av samma uppfattning. Han säger i Fréttablaðið att han inte hetsar upp sig över något eventuellt utbrott:
"Om detta händer så händer det bara. Man får inte låta sig skrämmas av dessa saker."
Förändringar kan det däremot bli för Ferðafélag Íslands. Föreningen arrangerar varje år flera vandringar till Hvannadalshnjúkur, Islands högsta fjäll som ligger i Öræfajökull. Leden upp till toppen går just vid kratern där det nu bildats en ny kaldera.

Styrelseledamoten Helgi Jóhannesson säger i Morgunblaðið att det kan bli aktuellt att ställa in turer om det osäkra läget fortsätter. Han jämför situationen vid Öræfajökull med Hekla, en vulkan som är redo för ett utbrott:
"Hekla är dock ett mycket lägre fjäll och det finns möjlighet att komma undan om något händer. Det tar lång tid att vandra från toppen av Hvannadalshnjúkur ned till bebyggelse och det är inte ens säkert att det skulle rädda dig om du hade en översvämning efter dig."
Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Öræfajökull.