tisdag 28 november 2017

Varannan vill se Katrín Jakobsdóttir som statsminister

Katrín Jakobsdóttir är den som varannan islänning vill se som landets nästa statsminister. Trots att Bjarni Benediktsson leder ett större parti är det betydligt färre som vill att han ska leda Island. Undersökningen har utförts av Zenter på uppdrag av anhängare till Katrín Jakobsdóttir. Frågan är om den lyckas övertyga medlemmar inom Gröna vänstern som inte vill regera med Självständighetspartiet.

Gröna vänstern ser ut att vara på väg in i ett regeringssamarbete med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Men att regera ihop med Självständighetspartiet är ett steg som väcker starka känslor. Att gå i koalition med det parti som traditionellt varit Gröna vänsterns huvudmotståndare är för många medlemmar otänkbart.

Debatten fortsätter att vara het. På Facebook vänder sig partiets vice ordförande Edward Hákon Huijbens till medlemmarna. Han skriver att en regering med Självständighetspartiet inte är någon önskedröm. I trepartikoalitionen är det uppenbart att Gröna vänstern inte kommer att kunna driva igenom alla sina hjärtefrågor.

Edward Hákon Huijbens uppmanar medlemmarna att försöka se positivt på den kommande regeringsförklaringen. Målet är att satsa på samhällsuppbyggnad. Det är också viktigt för alltinget att återvinna väljarnas förtroende. Hans förhoppning är att trepartiregeringen ska kunna skapa den politiska stabilitet som är nödvändig.

I söndags anklagade alltingsledamoten Kolbeinn Óttarsson Proppé på Facebook politiker från Renässans och Socialdemokraterna för "oförskämda angrepp" på Katrín Jakobsdóttir. Han tillhör själv de politiker inom Gröna vänstern som tydligt tagit ställning för en regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Svar kom bland annat från Renässans Pawel Bartoszek, Socialdemokraternas Mörður Árnason, Einar Kárason och Guðmundur Andri Thorsson och Piratpartiets Björn Leví Gunnarsson och Helgi Hrafn Gunnarsson.

En gemensam nämnare för kritiken mot Kolbeinn Óttarsson Proppé var att Gröna vänstern under valrörelsen argumenterat för en vänsterkoalition. I stället vände de sig till huvudmotståndaren utan att - enligt vissa av kritikerna - fullt ut ha försökt bilda en regering till vänster. Framstegspartiets Eygló Harðardóttir hoppades däremot att Katrín Jakobsdóttir skulle kunna förena olika krafter och skapa en politik som hade ett brett folkligt stöd.

Katrín Jakobsdóttirs största bekymmer kan bli att övertyga en stor majoritet av medlemmarna om att bilda koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Utan ett starkt stöd är det tveksamt om hon ens kan sätta sig i en sådan regering.

Kanske är det därför som anhängare inom Gröna vänstern nu går ut med en undersökning om Katrín Jakobsdóttirs popularitet. Opinionsmätningen har utförts av Zenter. Berglind Häsler, som själv kandiderade för Gröna vänstern i senaste valet, säger till Vísir att hon har orubbat förtroende för Katrín Jakobsdóttir i samarbetet med Självständighetspartiet.

Om resultatet kan övertyga de tveksamma återstår att se. Men klart är att Katrín Jakobsdóttir är den som flest islänningar vill se som nästa statsminister. Hela 49,5 procent av dem som besvarar frågan föredrar henne som ny statsminister.

Katrín Jakobsdóttir är särskilt populär bland kvinnor, bland studenter, bland låginkomsttagare, bland unga islänningar och bland personer bosatta i Reykjavíkområdet.

Trots att Bjarni Benediktsson leder ett betydligt större parti är det bara 20,5 procent som föredrar Självständighetspartiets ordförande som nästa statsminister. Sigurður Ingi Jóhansson, ledare för Framstegspartiet, får 10,2 procent.

Vidare är det 7,6 procent som förespråkar Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som statsminister, 5,5 procent som väljer Socialdemokraternas Logi Már Einarsson, 3,1 procent som föredrar Renässans Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, 2 procent som nämner Piratpartiets Þórhildur Sunna Ævarsdóttir och 1,7 procent som vill se Folkets partis Inga Sæland.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.