söndag 26 november 2017

Vill göra kollektivtrafik synligare på flygplatsen i Keflavík

Det bör bli lättare för turister att åka kollektivt från flygplatsen i Keflavík till Reykjavík. I dag är det svårt att hitta till busshållplatsen och turerna skyltas inte i terminalbyggnaden. Det anser Samband sveitarfélaga á Suðurnesjum. Men flygplatsbolaget Isavia vill inte utlova några bättre platser. För sådana betalar privata bolag stora summor.

Billigaste bussresan från flygplatsen i Keflavík till Reykjavík är med Strætó, den kollektivtrafik som Samband sveitarfélaga á Suðurnesjum står bakom i regionen. En enkel biljett med linje 55 kostar 1 760 isländska kronor. Den som reser med Grayline Airport Express betalar 2 400 kronor och Reykjavík Excursions tar 2 500 kronor - men då går resan också ungefär 20 minuter snabbare.

Att det går att åka kollektivt mellan Reykjavík och Keflavík är inget som annonseras i flygplatsterminalen. Inte heller finns det någon skyltning till busshållplatsen. Den ligger 200 meter från utgången till terminalen.

Busstrafiken har inte varit någon ekonomisk framgång. Antalet passagerare ökar långsamt, men linjen går fortfarande med förlust. Det bolag som driver trafiken har sagt upp avtalet - något som håller på att utvecklas till en juridisk dispyt eftersom det inte finns någon uppsägningsklausul i det.

Berglind Kristinsdóttir, vd för Samband sveitarfélaga á Suðurnesjum, säger i Fréttablaðið att hon vill att busstrafiken ska bli mer synlig inne i terminalen. Hon vill också att bussarna ska kunna hämta passagerare närmare flygplatsbyggnaden:
"Vi har efterfrågat att bli synliga för som läget är nu är vi den bäst bevarade hemligheten om att det erbjuds kollektivtrafik till flygplatsen."
Men några bättre belägna hållplatser är inte aktuellt. Det säger Guðni Sigurðsson, informationsansvarig vid Isavia, i Fréttablaðið. De två bolag som har hållplatser närmast terminalen betalar dyrt för detta. Och om Strætó vill synas bättre i terminalen finns det annonsplats att köpa. Han håller inte med om att kollektivtrafiken skulle behandlas sämre än andra:
"Strætó får mer än andra företag som inte har några speciella avtal."
Här kan du läsa mer om busstrafik till och från Keflavík.