lördag 2 december 2017

Björk kan bli staty utanför Harpa i Reykjavík

En staty av Björk utanför kongress- och konserthuset Harpa i Reykjavík. Den idén ska nu diskuteras inom kommunens kultur- och turismråd. Men frågan är enligt ordföranden Elsa Hrafnhildur Yeoman om en staty är rätt sätt att hedra Björk. Om svaret blir ja kommer det inte att bli någon staty utan att Björk själv ställer sig bakom förslaget.

Björks karriär fortsätter att blomstra. Trots att den är långt ifrån över har det genom åren kommit en rad förslag om hur hennes insatser för isländskt musikliv skulle kunna hyllas. En idé som tidigare diskuterades var att skänka henne ön Elliðaey. Mer skämtsamt var det när vännen Jón Gnarr föreslog en jättelik staty av henne på en ö i bukten Faxaflói.

Nu talas det på allvar om en staty. Frågan togs upp av framstegspartisten Trausti Harðarson vid kultur- och turismrådet i Reykjavíks möte i måndags. Platsen för statyn skulle kunna vara utanför Harpa. Han motiverade också i förslaget varför han ville hedra Björk:
"Björk är världskänd för sin musik och dessutom den mest kända levande islänningen i utlandet. Björk är en pionjär, Reykjavíkbo, islänning och en stor kvinnokämpe. Björk har gjort mycket för att marknadsföra landet, staden och nationen på den internationella arenan och är en stor förebild för flickor och kvinnor såväl som alla islänningar."
Förslaget ska behandlas när rådet träffas den 11 december. Ordföranden, Ljus framtids Elsa Hrafnhildur Yeoman, säger till RÚV att hon inte är helt säker på att en staty är rätt idé vid denna tidpunkt. Men hon är öppen för förslaget - men för att det ska kunna bli verklighet måste också Björk själv gilla idén. Elsa Hrafnhildur Yeoman har även andra tankar på hur artisten skulle kunna hedras:
"Jag föreställde mig att det sattes upp en gunga där du kan sätta på dig hörlurar. För det är en så vacker känsla som kommer med att gunga och du samtidigt kan lyssna på hennes musik."
Om både kultur- och turismrådet och Björk säger ja till förslaget kommer en idétävling att utlysas.