tisdag 12 december 2017

En av nio väljare vill ha Islands nya regering

Foto: Stjórnarráðið
En koalition mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är det populäraste regeringsalternativet på Island. Men det är bara 11 procent som vill ha just den regeringen. Dessa tre partier är också de som flest väljare nämner som partier de vill ska styra Island. Centerpartiet är det parti som färst islänningar vill se i regeringen. Det visar en mätning utförd av Gallup.

Att Självständighetspartiet skulle bilda regering med Framstegspartiet och Gröna vänstern var inte helt oväntat. Redan för ett år sedan fanns det en hel del tongivande röster inom de tre partierna som ansåg att en sådan koalition var värd ett försök.

Sedan dess har det då och då kommit uppgifter om samtal mellan partierna. Steingrímur J. Sigfússon, tidigare ledare för Gröna vänstern som fortfarande har stort inflytande inom partiet, sägs till och med före höstens nyval ha talat med en självständighetspartist om närmanden mellan partierna.

Just denna trepartikoalition är också den regering som flest islänningar vill se. Det är 11 procent som listar Gröna vänstern, Självständighetspartiet och Framstegspartiet som det bästa regeringsalternativet.

Näst populärast är Självständighetspartiet ihop med Framstegspartiet, Centerpartiet och Folkets parti - en kombination som får 10 procent. Framstegspartiet, Renässans, Gröna vänstern, Socialdemokraterna och Piratpartiet får 7 procent - och samma kombination utan Renässans får också 7 procent.

Framstegspartiet fungerar i den nya regeringen som en brygga mellan höger och vänster. Det är också Framstegspartiet som är det enskilda parti som flest vill se i regeringen. Hela 71 procent anser att partiet bör ingå i koalitionen. Motsvarande siffra för Gröna vänstern är 64 procent och för Självständighetspartiet 50 procent.

Vidare nämns Socialdemokraterna av 47 procent, Piratpartiet av 34 procent, Folkets parti av 33 procent, Renässans av 32 procent och Centerpartiet av 30 procent.

Missnöjet med den nya regeringen har varit störst inom Gröna vänstern. Det är bara 7 procent av partiets sympatisörer som anser att Självständighetspartiet bör ingå i regeringen - men hela 63 procent svarar Framstegspartiet.

Gröna vänstern är inget lika impopulärt parti hos Självständighetspartiets väljare. Där är det 36 procent som nämner Gröna vänstern och 72 procent Framstegspartiet. I sin tur får Framstegspartiet tummen upp som koalitionspartner av 85 procent av Självständighetspartiets sympatisörer och 63 procent av Gröna vänsterns.

Inom Gröna vänstern, Självständighetspartiet, Socialdemokraterna och Piratpartiet vill samtliga anhängare att det egna partiet ska ingå i regeringen. Nöjdast med att vara i opposition är Renässans väljare. Där svarar 86 procent att Renässans bör sitta i regeringsställning.

Mest skeptiska till ett annat parti är Piratpartiets väljare. Ingen av dem kan tänka sig Självständighetspartiet som koalitionspartner. Avsaknaden av känslor är besvarad. Både inom Centerpartiet och Självständighetspartiet är det bara 1 procent som listar Piratpartiet som en önskekandidat till en regering.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.