lördag 16 december 2017

Ex-ledares svärdotter ny assistent åt statsministern

Foto: Pressbild
I fjorton år var Steingrímur J. Sigfússon Gröna vänsterns ledare. Efter att Katrín Jakobsdóttir tagit över ordförandeskapet behöll han sitt inflytande över partiet genom vice ordföranden Björn Valur Gíslason. Nu har även han avgått. Men kanske fortsätter inflytandet genom Steingrímur J. Sigfússons svärdotter Bergþóra Benediktsdóttir.

Steingrímur J. Sigfússon var en av de avhoppare från Folkalliansen som 1999 var med om att bilda Gröna vänstern. Han stannade kvar som partiets ordförande till 2013. Då övertog Katrín Jakobsdóttir - mångårig vice ordförande och ledare för ungdomsförbundet - uppdraget.

Ledarskiftet innebar inte att Steingrímur J. Sigfússons inflytande över partiets riktning upphörde. Han satt kvar i alltinget som toppkandidat i den nordöstra valkretsen, en valkrets som alltid varit en av Gröna vänsterns starkaste.

Till ny vice ordförande valdes Björn Valur Gíslason. Han har alltid betraktats som Steingrímur J. Sigfússons språkrör i partitoppen. Ofta har det ryktats om att de åsikter som är för kontroversiella för att han själv ska kunna framföra dem i stället torgförs av den frispråkige Björn Valur Gíslason.

Nyligen avgick Björn Valur Gíslason. Men Steingrímur J. Sigfússon sitter kvar i alltinget och har nu fått uppdraget som talman, en position som ger honom fortsatt inflytande.

Banden till partitoppen har också förstärkts. Nyligen utsåg statsminister Katrín Jakobsdóttir två assistenter: Lísa Kristjánsdóttir och Bergþóra Benediktsdóttir. Den senare har fungerat som vd för Gröna vänsterns alltingsgrupp. Enligt ett pressmeddelande lämnar hon nu den posten.

Men Bergþóra Benediktsdóttir är också sambo med en av Steingrímur J. Sigfússons söner. Om det har någon betydelse för fortsatt avgörande inflytande över partiets politik återstår att se.