torsdag 14 december 2017

Första tätorten i Öræfi kan bli verklighet nästa år

För första gången kan en tätort vara på väg att växa fram i Öræfi. Den växande turismen söder om Vatnajökull skapar förutsättningar för nya bostäder. Kommunen Hornafjörður har detaljplanerat för arton nya bostadshus vid skolan i Hof. Där planeras tre gator avsedda för bostäder. Även kommunen behöver bygga för att skolans personal ska ha någonstans att bo, rapporterar Vísir.

Öræfi är ett område som övergavs efter Öræfajökulls utbrott 1362. Sedan dess har regionen söder om vulkanen varit närmast öde. Men i takt med att turismen på södra Island ökar stiger också intresset för att bosätta sig nära Vatnajökull.

Länge var Öræfi en av landets mest isolerade platser. Området ligger mitt emellan Höfn och Kirkjubæjarklaustur - vilket innebär att det är ungefär tio mil i varje riktning till närmaste tätort. Isoleringen bröts egentligen först när ringvägen stod klar 1974.

Nu håller turismen på att förändra regionen. Hundratusentals besökare passerar varje år Öræfi när de kör ringvägen runt Island. Eftersom det är långt till närmaste tätorter finns ett behov av övernattningsställen. Dessutom lockar Vatnajökull och närliggande glaciärlagunen Jökulsárlón många besökare.

Kommunen Hornafjörður har nu tagit fram en ny detaljplan för området kring Hof, den enda platsen i Öræfi som liknar ett samhälle eftersom där finns en skola, en kyrka, en samling av gårdar och flera företag verksamma i turistindustrin.

Detaljplanen ger klartecken för totalt arton bostadshus längs tre nya gator. Även kommunen behöver bygga. Kommunchefen Björn Ingi Jónsson säger till Vísir att han har förhoppningar om att Hof ska utvecklas till en tätort:
"Förhoppningsvis påbörjas där en uppbyggnad av hus. ... Kommunen själv behöver till exempel bygga två till tre bostäder enbart för grundskolans personal. Och vi behöver ha i åtanke att det står klart redan nästa år. ... När det finns två till tre gator med ungefär arton hus så har detta blivit en tätort."
Men det är inte bara kring Hof som regionen växer. Under åren efter andra världskriget övergavs gården Malarás vid Hofsnes nära Fagurhólsmýri i Öræfi. Där arbetar Guðný Diljá Helgadóttir och Þorsteinn Ingi Þorleifsson på sitt nya hem. För tre generationer sedan levde hennes släktingar på platsen.

Hittills har de anlagt en väg samt dragit el och vatten. De provbor nu i en container. Bägge jobbar inom turismen i regionen. Guðný Diljá Helgadóttir säger till Vísir att de har beslutat sig för att den gård som varit övergiven i årtionden ska bli deras nya hem:
"Idén var alltså att få upp detta och testa att bo där en kortare tid och se hur vi trivdes. Och så att bygga ett större hus när det blir dags och vi kanske är på väg att bli flera. ... Och det är inget skämt att få allt detta på plats - vatten och elektricitet och att anlägga en väg."
Inte minst har de också fått upp en skylt längs ringvägen med gårdsnamnet Malarás.

Här kan du läsa mer om utvecklingen i Öræfajökull.