söndag 3 december 2017

Fyra av tio: Tandfen bör lämna 100 kronor

100 isländska kronor är det belopp som tandfen bör lämna efter sig när den kommer på besök. Det anser nästan hälften av islänningarna. Men tre av tio tycker att tandfen bör vara mer generös och lämna 500 kronor i utbyte för en tand. Bara var tionde svarar att barn bör bli utan kompensation från tandfen. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Tandfen ger barn en peng i ersättning för en tappad mjölktand. Om fen är på gott humör hittar barnet en gåva i form av en slant morgonen efter att en tappad mjölktand lagts i ett vattenglas eller under huvudkudden.

Men hur mycket pengar som tandfen ska lämna finns det olika åsikter om. Hela 44,4 procent anser att 100 isländska kronor är den lämpligaste ersättningen. Vidare är det 29,6 procent som svarar att 500 kronor är den lämpligaste gåvan, 9,3 procent som tycker att 1 000 kronor är en riktig kompensation och 4,2 procent som uppger att 50 kronor bör räcka.

Men det är också 9,9 procent som säger att förlorade mjölktänder inte bör ge barn några som helst penninggåvor. Ytterligare 2,4 procent nämner andra summor.

Män, låginkomsttagare och pensionärer vill i större utsträckning än andra att tappade tänder inte ska kompenseras. Kvinnor och höginkomsttagare förespråkar oftare än andra att barn ska få en slant när en mjölktand försvinner.

Gladast för att öppna plånboken är Socialdemokraternas väljare. Där svarar 24 procent att 1 000 kronor är en rimlig gåva. Bland Gröna vänsterns sympatisörer är det 60 procent som tycker att 100 kronor är nog. Mest skeptiska till penninggåvor är Piratpartiets anhängare där 11 procent hävdar att en ersättning är onödig. Samma åsikt delar bara 5 procent av Renässans väljare.