onsdag 20 december 2017

Här är de tio kandidaterna till årets ord på Island

Både gamla och nya ord finns bland de tio kandidaterna till årets ord på Island. Samtliga har det gemensamt att de ökat i användning under 2017. Här finns inte minst många ord från aktuell samhällsdebatt. Omröstningen genomförs av RÚV, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum och Mímir.

Ännu ett år som kantats av politisk turbulens går mot sitt slut. Samhällsdebatten gör också ett tydligt avtryck bland kandidaterna till årets isländska ord. Där finns leyndarhyggja ('hemlighetsmakeri') och uppreist ('upprättad'), två ord kopplade till den skandal som fällde den förra regeringen. Inom politiken talas det också mycket om behovet av innviðauppbygging ('stomuppbyggnad, infrastrukturuppbyggnad'), alltså satsningar på samhällets grundpelare som vård och skola.

Metoo-rörelsen anas också bland kandidaterna. Där märks áreitni ('trakasseri') och líkamsvirðing ('kroppsrespekt').

En ständigt pågående debatt gäller den politiska kampen om vilken verklighetsbild som är korrekt. Inte minst USA:s president Donald Trump dömer ofta ut ofördelaktig rapportering som fake news. Den isländska motsvarigheten är falsfrétt ('falsk nyhet').

Tre ytterligare kandidater har även de ofta hörts och synts i medierna det senaste året. Det är þyrilsnælda ('fidget spinner'), örplast ('mikroplast') och hægvarp ('långsam tv').

Den sista kandidaten är nyordet epalhommi ('Epalhomosexuell'), en skämtsam benämning för homosexuella män som är intresserade av formgivning och därför kanske handlar mycket på den allt annat än billiga designbutiken Epal.

Här kan du läsa mer om omröstningen om 2016 års ord.