tisdag 26 december 2017

Hrafn Gunnlaugsson hyr ut vikingastuga i Reykjavík

Regissören Hrafn Gunnlaugsson är inte bara känd för sina filmer om vikingatiden. För många islänningar är hans namn också synonymt med en många år lång fejd med myndigheterna om olika byggnader på tomten i Reykjavík. Nu får turister möjlighet att stifta bekantskap med dem på nära håll. Hrafn Gunnlaugsson hyr nu ut en vikingastuga genom Air Bnb.

Det är filmerna som utspelar sig under vikingatiden som lagt grunden till Hrafn Gunnlaugssons berömmelse. Den mest kända är förstås Hrafninn flýgur (Korpen flyger), men också Í skugga hrafnsins (Korpens skugga) och Hvíti víkingurinn (Den vite vikingen) har setts av stor publik inte minst i Sverige.

De senaste åren har de isländska mediernas rubriker om Hrafn Gunnlaugsson mest handlat om en utdragen fejd med kommunen. Vid hemmet på Laugarnestangi i Reykjavík har han nämligen rest en rad konstverk med vikingatema. Han har också rest byggnader - som ett båthus och en stuga - utan att skaffa sig bygglov.

Striden började redan 1997. Sedan dröjde det till 2010 då kommunen tog det slutgiltiga beslutet om att de otillåtna byggnaderna skulle rivas. Om han inte gjorde det själv skulle kommunen stå för rivningen och skicka räkningen till Hrafn Gunnlaugsson.

Kommunens agerande i frågan har kritiserats från olika håll. Vissa tycker att Hrafn Gunnlaugssons byggen inte stör någon. Andra anser att kommunen knappast hade varit lika senfärdig om det inte hade varit en kändis som så uppenbart trotsat beslut.

Hrafn Gunnlaugsson verkar dock inte ha några tankar på att riva några byggnader. I stället har han börjat hyra ut vikingastugan genom Air Bnb. Han började med detta i somras och har sedan dess fått sju översvallande recensioner.

Vikingastugan är byggd av trä. Ovanför ytterdörren hänger en sköld. Stugan mäter 39 kvadratmeter och där finns sovplats för fyra personer. I stugan finns bland annat ett bubbelbad. Priset per natt är 22 000 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om Hrafn Gunnlaugssons fejd med kommunen.