söndag 17 december 2017

Ingen julbonus för asylsökande på Island i år

Asylsökande får i år inga extra pengar för att köpa julmat. Den traditionella julbonusen uteblir som en följd av den nya utlänningslagen. Där ställs inte längre något krav på att asylsökande precis som andra invånare får ett större bidrag inför helgfirandet. Tidigare fick asylsökande dubbel matpeng under julveckan.

En extra bonus i december får alla islänningar som har kollektivavtal. Även pensionärer, arbetslösa och socialbidragstagare får en julbonus. Den traditionella bonusen ska göra det möjligt att lägga lite extra på mat och annat under julhelgerna.

Tidigare år har även asylsökande fått en julbonus. Men så blir det inte denna jul. I den nya utlänningslagen finns inget som säger att det ska betalas ut någon bonus i december. De tre kommuner där det i dag bor asylsökande - Reykjavík, Hafnarfjörður och Reykjanesbær - har enligt RÚV fått besked av Útlendingastofnun att det inte blir någon extra matpeng.

I dag får asylsökande 8 000 isländska kronor i veckan i matpengar. Barn får 5 000 kronor i veckan. Just själva julveckan har matpengen tidigare dubblats. Hade bestämmelsen inte avskaffats hade vuxna i år fått 16 000 kronor och barn 10 000 kronor.

Áshildur Linnet, projektledare för frågor rörande asylsökande vid Rauða Kross Íslands, säger till RÚV att det är en besvikelse att myndigheterna inte längre betalar ut någon bonus. I synnerhet under julen anser hon att det är viktigt att det råder jämlikhet och att ingen behandlas sämre än någon annan:
"De senaste åren har det alltid betalats ut dubbel matpeng under julveckan för att kunna köpa lite mer mat denna vecka under den allra mörkaste tiden på året, men nu blir det tyvärr inget. Vår personal och alla som arbetar med denna grupp var naturligtvis mycket ledsna över denna nyhet. Det är redan svårt att få det att gå ihop med den försörjning som människor får. Och det är lite tråkigt att denna grupp är den enda gruppen i landet som lämnas utanför."
Här kan du läsa mer om asylsökande på Island.