måndag 4 december 2017

Katrín Jakobsdóttir räddar två ifrågasatta partiledare

På pappret var det en eftergift för Bjarni Benediktsson att låta Katrín Jakobsdóttir få posten som statsminister i Islands nya regering. Men han och Sigurður Ingi Jóhannsson är de stora vinnarna på trepartikoalitionen. Nu får de låna lite av det förtroende Katrín Jakobsdóttir åtnjuter. Och utan regeringssamarbetet riskerade bägge att bli bortröstade som partiledare.

Det är tredje valet i följd som Bjarni Benediktsson sätter sig i en regering. Han gör det också efter Självständighetspartiets två sämsta valresultat någonsin. Ingen annan tidigare partiledare har haft så svårt att vinna röster.

Bjarni Benediktsson själv är inte den enda förklaringen till de svaga valresultaten. Det politiska landskapet förändrades efter finanskraschen hösten 2008. Sedan dess har konkurrensen om rösterna blivit allt hårdare med fler nya partier. Väljarna har blivit allt rörligare och allt mindre lojala. För många försvann Självständighetspartiet som ett politiskt alternativ efter kraschen.

Ändå är Bjarni Benediktsson i dag relativt ohotad som partiledare. Det är i sig anmärkningsvärt - våren 2013 var han inför valet inte långt ifrån att ge upp när opinionssiffrorna rasade samtidigt som Hanna Birna Kristjánsdóttir tveklöst var partiets populäraste politiker.

Men det är regeringssamarbetet som räddar Bjarni Benediktsson. Utan det hade hans framtid som partiledare varit hotad.

Katrín Jakobsdóttir är sedan många år Islands mest betrodda politiker. Hon äventyrar det förtroendet genom att gå i koalition med Självständighetspartiet - ett beslut som sannolikt varit allt annat än enkelt. Utan goda resultat för regeringen kan det också visa sig bli ett beslut som kostar henne mycket av det förtroende hon har byggt upp.

För Bjarni Benediktsson är förhållandet det omvända. Efter alla turer kring hans olika affärer är ett regeringssamarbete med landets mest betrodda politiker vad han behöver. Koalitionen med Katrín Jakobsdóttir fungerar till viss del som en vittvätt för hans förflutna. Det förtroende hon förlorar på samarbetet vinner han.

Det är svårt att se Bjarni Benediktsson som en oppositionsledare. Utan att ingå i regeringen hade han kanske avgått självmant. Annars finns en överhängande risk att han hade blivit utmanad. Den självklara utmanaren är Guðlaugur Þór Þórðarson. Även han har en rad kontroversiella affärer bakom sig - men han har också partiets mest kraftfulla kampanjorganisation.

Katrín Jakobsdóttir fungerar också som en räddare för Sigurður Ingi Jóhannsson. Han har lett Framstegspartiet till de två sämsta valresultaten i partiets historia. Även han sitter i nuläget ganska säkert. Men utan regeringssamarbetet hade även hans ställning varit hotad.

Inga tvivel råder om att vice ordföranden Lilja Alfreðsdóttir är populärare än Sigurður Ingi Jóhannsson. Hon talar också till de väljare som ogillade att han förra året besegrade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i en omröstning om ordförandeposten men som ändå inte lämnade Framstegspartiet för Centerpartiet.

I en sådan omröstning i dag är det inte givet att Bjarni Benediktsson hade förlorat mot Guðlaugur Þór Þórðarson. Däremot är det givet att Lilja Alfreðsdóttir hade besegrat Sigurður Ingi Jóhannsson. Men Katrín Jakobsdóttir har gett två hårt prövade partiledare andrum. Om regeringen håller ihop har hon förlängt deras karriärer som partiledare i minst fyra år.

Här kan du läsa mer om Islands nya regering.