lördag 9 december 2017

Koalition orsakar fler avhopp från Gröna vänstern

Omkring 200 personer lämnade Gröna vänstern efter beslutet att inleda regeringsförhandlingar med Självständighetspartiet. Bland avhopparna finns flera politiker som suttit i alltinget för partiet eller funnits högt upp på Gröna vänsterns listor. Men vågen av utträden har nu lagt sig. Det uppger partiet i ett internt medlemsbrev.

Beslutet att inleda förhandlingar om att bilda regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet möttes av skarp intern kritik. Efter att ända sedan Gröna vänstern bildades ha pekat ut Självständighetspartiet som huvudmotståndare var det många som inte ville regera ihop med partiet.

En konsekvens av beslutet var en våg av utträden. I ett medlemsbrev framgår nu att det var omkring 200 personer som valde att lämna partiet i protest. Men under samma period har Gröna vänstern också fått drygt 70 nya medlemmar.

Kommunavdelningen i Reykjavík växer däremot. Sedan september har antalet medlemmar ökat med omkring 30 personer. Det uppger kommunföreningen i ett informationsbrev.

Flera avhoppare har varit välkända profiler inom partiet. Där märks bland annat Gísli Garðarsson och Drífa Snædal som bägge varit ersättare i alltinget. Hon har dessutom fungerat som vd för Gröna vänstern. Bland de medlemmar som valde att överge partiet finns också Margrét Pétursdóttir, som suttit i partistyrelsen, och Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir som kandiderat till alltinget för Gröna vänstern.

Enligt nyhetsbrevet har vågen av avhopp nu upphört. De flesta utträdena kom i samband med att regeringsförhandlingarna inleddes. Det var inte lika många som lämnade partiet när regeringssamarbetet väl var ett faktum.

Här kan du läsa mer om avhoppen från Gröna vänstern.