fredag 29 december 2017

Köpte fiskekvot som blev gratis - blir utan ersättning

För 159 miljoner isländska kronor köpte Birnir ehf. fiskekvoter för räkor. Men bara några månader senare släpptes räkfisket fritt eftersom intresset var så begränsat. Birnir betalade alltså dyrt av något som strax därefter blev gratis. Men bolaget har inte rätt till ersättning från Byggðastofnun. Det fastslår Héraðsdómur Norðurlands vestra.

I april 2010 köpte Birnir ehf. i Bolungarvík fiskekvoter för 159 miljoner isländska kronor. Affären gällde framför allt kvoter för att fånga räkor, men i köpet ingick också mindre kvoter av några olika matfiskar.

Säljare var Bakkavíkur ehf. Bolaget var på väg i konkurs och kvoterna kontrollerades därför av glesbygdsmyndigheten Byggðastofnun. Intäkterna från affären gick till att betala av Bakkavíkurs skulder till Byggðastofnun.

Bara två månader senare släppte dåvarande fiske- och jordbruksministern Jón Bjarnason räkfisket fritt. Intresset från branschen för att fiska räkor hade då under en längre tid varit så begränsat att en stor del av kvoterna inte utnyttjades. Helt plötsligt kunde alltså rederier börja fiska räkor utan att ha köpt några kvoter.

Birnir ehf. ansåg sig ha blivit lurade. Bolaget hävdade att de kvoter de betalat dyrt för blivit värdelösa efter Jón Bjarnasons beslut.

I rätten uppgav Birnir ehf. att det fanns en överenskommelse med Byggðastofnun. Den ska ha gått ut på att priset för räkkvoterna skulle avgöras av värdet på de totala fångstkvoterna för räkor - och det värdet skulle först bli känt i samband med Jón Bjarnasons beslut om räkfiskets storlek.

Byggðastofnun skulle enligt Birnir ehf. inte kräva bolaget på någon ersättning innan det fanns ett besked om räkfiskets omfattning. Att det fanns en sådan överenskommelse förnekades av myndigheten. Därför fanns det heller inget skäl för Byggðastofnun att återbetala någon del av köpesumman.

För räkkvoterna betalade Birnir ehf. totalt 90 miljoner isländska kronor. Bolagets andel av den totala räkkvoten för hela landet var 5,2 procent.

Birnir ehf. valde att stämma Byggðastofnun för att få tillbaka pengarna. Men så blir det inte. I en dom från Héraðsdómur Norðurlands vestra fastslår rätten att myndigheten inte har någon skyldighet att ersätta bolaget.

I avtalet mellan Birnir ehf. och Byggðastofnun sades inget om några särskilda regler för den här typen av händelser. Myndigheten kunde heller inte förutse att räkfisket skulle släppas fritt.

Birnir ehf. förlorar inte bara dispyten. Bolaget ska också stå för rättegångskostnader på 620 000 isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.