onsdag 6 december 2017

Ljus framtids S. Björn Blöndal lämnar politiken

S. Björn Blöndal ställer inte upp för omval till kommunfullmäktige i Reykjavík i vår. Han lämnar politiken och kommer inte att toppa Ljus framtids lista i valet. Och han är inte ensam om att överge kommunpolitiken. Av de sex partier som är representerade i fullmäktige är det bara en av toppkandidaterna som är aktuell för omval.

Förnyelsen i kommunfullmäktige i Reykjavík kommer att bli stor nästa val. Ett skäl är att antalet platser i fullmäktige utökas från 15 till 23. Ett annat skäl är att en rad erfarna politiker med ett drygt halvår kvar till valet meddelat att de tänker lämna kommunpolitiken.

När komikern Jón Gnarr efter fyra år som borgmästare i Reykjavík valde att lägga ned Bästa partiet var S. Björn Blöndal en av de medlemmar som efter fyra år som Jón Gnarrs assistent följde med över till Ljus framtid. I valet 2014 - där partiet fick 15,6 procent av rösterna - var S. Björn Blöndal Ljus framtids toppnamn.

Sedan dess har han varit kommunstyrelsens ordförande. Ljus framtid regerar i Reykjavík i koaliton med Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern.

Ljus framtid fick många av de väljare som tidigare röstat på Bästa partiet. Den kopplingen har försvagats avsevärt sedan 2014. I det senaste alltingsvalet arbetade Jón Gnarr i stället för Socialdemokraterna - ett beslut som orsakade starka känslor hos tongivande politiker inom Ljus framtid som Björt Ólafsdóttir och Guðlaug Kristjánsdóttir.

Efter Ljus framtids fiasko i alltingsvalet i oktober i år avgick partiledaren Óttarr Proppé. Han har känt Jón Gnarr sedan tonåren och det var också han som fick Óttarr Proppé att ge sig in i politiken genom att kandidera för Ljus framtid i kommunalvalet 2010. Även S. Björn Blöndal har känt Jón Gnarr under många år.

Kopplingen till Bästa partiet ser alltså ut att försvagas ytterligare. Under gårdagens möte i kommunfullmäktige meddelade S. Björn Blöndal att han inte tänker ställa upp för omval. Han gjorde det under debatten om koalitionens budget för 2018:
"Jag lovar inte att jag försvinner för gott. Eftersom jag någon gång kanske kommer tillbaka om ni som sitter här tänker sabba något så får jag bara säga som Arnold Schwarzenegger: I'll be back. Men under förutsättning att ni sköter er hyfsat och gör saker på ett förnuftigt sätt och så bra som ni kan så är jag totalt beredd att inte komma tillbaka till denna sal annat än som åhörare efter denna mandatperiod."
Sex partier har alltså representanter i fullmäktige. Det är bara Socialdemokraternas toppnamn Dagur B. Eggertsson som inte redan har avböjt omval. Övriga fem toppkandidater från kommunalvalet våren 2014 har meddelat att de inte tänker kandidera på nytt.

Självständighetspartiets Halldór Halldórsson sade först att han ville ställa upp för omval. Men när provvalsreglerna klubbades på ett för honom ogynnsamt sätt valde han att ändra sig. Vem som ska toppa partiets lista i valet i maj är inte klart.

Bättre förutsättningar att få toppa listan igen hade Piratpartiets Halldór Auðar Svansson, men han kommer inte att kandidera. Det kommer inte heller Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir att göra. Hon lämnade fullmäktige för ett drygt år sedan eftersom hon flyttat utomlands. Efter en rad interna stridigheter är det långt ifrån säkert att hon hade kunnat försvara sin plats. Listan kommer nu sannolikt att toppas av efterträdaren Líf Magneudóttir.

Framstegspartiets toppnamn Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir har inte bara deklarerat att hon inte ställer upp för omval. Hon har dessutom lämnat partiet. Även nummer två på listan, Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir, har hoppat av för att ansluta sig till Centerpartiet. Också här är det mycket osäkert vem som ska leda partiet i det kommande valet.

Kvar blir sannolikt bara Dagur B. Eggertsson. När Socialdemokraternas kris var som djupast ryktades det att han tänkte bilda ett nytt parti i kommunen. Nu har de ryktena tystnat i takt med att partiet vunnit tillbaka en del av de väljare som flytt.

Beslutet att inte ge sig in i rikspolitiken står fast. Dagur B. Eggertsson pekades internt ut som en tänkbar partiledare under Socialdemokraternas kris. Sett till opinionsläget har han dock fortfarande betydligt bättre möjligheter till stort politiskt inflytande i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om utökningen av kommunfullmäktige i Reykjavík.