lördag 30 december 2017

Majoritet av islänningarna använder fildelningssajter

En majoritet av islänningarna har någon gång laddat ner musik, tv-program eller filmer från fildelningssajter. Men fildelandet är en generationsfråga. Det är betydligt mer utbrett bland unga islänningar. Det är också betydligt vanligare bland Piratpartiets sympatisörer. Det visar en undersökning utförd av MMR.

När Síminn nyligen premiärvisade de första avsnitten av en tv-serie om deckaren Stella Blómkvist försågs de med ett digitalt stöldskydd. Den som spred serien på nätet skulle alltså kunna identifieras som den som ursprungligen laddade ned den.

Ändå dröjde det inte länge innan första avsnittet dök upp på fildelningssajter. Där var det direkt hundratals islänningar som tankade ned programmet. Síminn anmälde nedladdningen till polisen - men det är allt färre som aldrig har använt sig av fildelningssidor.

Nu säger 44 procent av islänningarna att de aldrig har laddat ner något från en fildelningssajt. När samma fråga ställdes för två år sedan var det 50 procent som svarade nej.

Men de som regelbundet fildelar är inte många. Det är 16 procent som svarar att de fildelar minst tre gånger i veckan och 5 procent som uppger att de fildelar minst en gång i veckan. Det är något färre än i förra mätningen. Däremot är det något fler som någon enstaka gång använder fildelningssajter.

Fildelning är vanligare bland män, islänningar i åldern 18 till 29 år, personer bosatta i Reykjavíkområdet, högskoleutbildade och låginkomsttagare. Det är färre kvinnor, pensionärer, personer bosatta på landsbygden och islänningar med enbart grundskoleutbildning som fildelar.

Skillnaderna är mycket stora mellan olika väljargrupper. Det är bara 21 procent av Piratpartiets sympatisörer som säger att de aldrig har fildelat. Hos anhängare till Självständighetspartiet och Socialdemokraterna är det hela 57 procent som inte använd fildelningssajter.