onsdag 27 december 2017

Minister bryter löfte om slopad bokmoms redan 2018

Före nyvalet krävde Lilja Alfreðsdóttir att bokmomsen skulle avskaffas redan vid nyår. Men som kultur- och utbildningsminister i den nya regeringen har hon bytt åsikt. När alltinget röstade om att slopa momsen vid årsskiftet sade hon nej. Det gjorde också flera andra framstegspartister som tidigare tagit ställning för att ta bort bokmomsen.

De isländska förlagen brottas med minskande försäljning. Sedan finanskraschen har antalet sålda böcker sjunkit med en tredjedel. Samtidigt har momsen på böcker höjts från 7 till 11 procent. I höstas föreslog därför Lilja Alfreðsdóttir att bokmomsen skulle avskaffas den 1 januari 2018.

Då satt Lilja Alfreðsdóttir i opposition. Nu ingår Framstegspartiet i regeringen. Som kultur- och utbildningsminister ligger frågorna om bokutgivning dessutom på hennes bord.

I regeringens budgetproposition är löftet om slopad bokmoms borta. Där talas det i stället om att en översyn ska göras. Därefter kan det bli aktuellt att sänka och att på sikt avskaffa momsen.

Ágúst Ólafur Ágústsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, föreslog ändå att bokmomsen skulle tas bort redan till nyår. Kostnaden för detta skulle bli 350 miljoner isländska kronor om året.

Men förslaget röstades ned av regeringen. Det var inte bara Lilja Alfreðsdóttir som tog ställning mot ett förslag hon själv drev före valet. Andra som då stod bakom att slopa bokmomsen men som nu röstade nej var Självständighetspartiets Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir och Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson, Silja Dögg Gunnarsdóttir och Þórunn Egilsdóttir.

Här kan du läsa mer om turerna kring bokmomsen.