torsdag 7 december 2017

Nya jordskalv skakar Siglufjörður och Ólafsfjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett nytt jordskalv som kändes i Siglufjörður och Ólafsfjörður inträffade i går natt. Den lilla jordskalvssvärm som skedde under natten mot onsdagen hade sitt epicentrum i Fljót sydväst om Siglufjörður. Det största skalvet hade en magnitud på 3,1. Det största efterskalvet var nästan lika kraftigt.

Vid två tillfällen under november skedde jordskalv i havet norr om Siglufjörður som var tillräckligt stora för att de skulle kännas i just Siglufjörður och grannorten Ólafsfjörður. Området ligger i Tjörnessprickzonen, en plats där jordskalv kopplade till kontinentalplattornas rörelser är vanliga.

En mindre jordskalvssvärm inträffade i går morse. Den här gången var epicentrum i Fljót en dryg mil sydväst om Siglufjörður. Det största skalvet skedde klockan 5.25 och hade en magnitud på 3,1. Det skalvet kändes i både Siglufjörður och Ólafsfjörður med omnejd.

Flera mindre skalv ägde också rum tidigt på onsdagen. Det största efterskalvet hade en magnitud på 2,8 och inträffade klockan 5.33. Inget av skalven hade någon koppling till vulkanisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om jordskalv i närheten av Siglufjörður.