måndag 11 december 2017

Över 100 jordskalv i Skjaldbreiður på två dygn

Illustration: Veðurstofa Íslands
Mer än 100 jordskalv inträffade i Skjaldbreiður under helgen. Det kraftigaste skalvet inträffade på söndagsmorgonen och hade en magnitud på 3,8 - det största skalvet i området sedan 1992. Skalven har inga kopplingar till vulkanisk aktivitet. I stället rör det sig om spänningar på gränsen mellan kontinentalplattorna.

En jordskalvssvärm började under lördagen i Skjaldbreiður, en vulkan som ligger mellan Þingvellir och Langjökull. Fyra skalv nådde en magnitud på minst 3. Det kraftigaste inträffade klockan 8.48 på söndagen och uppmättes till 3,8. Ett större skalv har inte skett i området på 25 år.

Aktiviteten började avta under söndagseftermiddagen. Inom loppet av två dygn inträffade över 100 jordskalv i området. Samtliga hade epicentrum just öster om Skjaldbreiður.

Den seismiska aktiviteten fortsatte under måndagen men i betydligt mindre omfattning. Hittills har ett tiotal skalv registrerats vid Skjaldbreiður.

Jordskalv i regionen är vanliga. Sällan inträffar dock så många skalv som under den nu pågående jordskalvssvärmen. Skalven har inga kopplingar till vulkanisk aktivitet. De i stället beror på spänningar mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan. De två kontinentalplattorna glider isär från varandra just i det område där Skjaldbreiður ligger.

Här kan du läsa mer om Skjaldbreiður.