fredag 22 december 2017

Plastgran vanligast på Island under julen

Plastgran fortsätter att vara vanligast i isländska hem under julen. En konstgjord gran finns i drygt hälften av hushållen - medan var tredje islänning föredrar en riktig gran. Bara en av åtta avstår helt och hållet från julgran. Det är främst låginkomsttagare som inte skaffar någon gran. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Utbudet av julgranar som odlas på Island ökar från år till år samtidigt som importen minskar. Men hushållen som väljer levande gran växer inte. Plastgran är betydligt populärare.

I år är det 54,8 procent som väljer plastgran, en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med julen 2016. Ett levande träd finns i 32,2 procent av de isländska hushållen, en minskning med 0,1 procentenheter. Dessutom är det 13 procent, en nedgång med 0,7 procentenheter, som ratar alla typer av gran.

Levande julgran är det i synnerhet män, islänningar i åldern 18 till 29 år, personer bosatta i huvudstadsregionen och höginkomsttagare som väljer. Plastgran finns i större utsträckning på landsbygden.

Att ha gran är allra viktigast för Centerpartiets väljare. Här är det 75 procent som väljer plastgran och 25 procent som väljer levande gran - men ingen som avstår från gran. Nästan lika viktig är något slags gran för Folkets partis sympatisörer. Där är det bara 2 procent som nobbar både plastgran och riktig gran.

Inom Folkets parti har levande gran en svag ställning. Bara 19 procent ordnar ett levande träd medan 79 procent pryder hemmet med en plastgran.

Anhängare till Renässans är den enda väljargruppen där en majoritet skaffar levande gran. Här är det 53 procent som har riktig julgran medan 40 procent har plastgran.

Avstår från gran gör oftast Piratpartiets och Gröna vänsterns sympatisörer. Där saknas gran i 16 procent av hushållen.

Här kan du läsa mer om islänningarnas förhållande till julgran.