måndag 25 december 2017

Rökt lamm populäraste maträtten på juldagen

Varmrökt lammkött, hangikjöt, är den allra populäraste julmaten under hela helgen. På juldagen är det sju av tio islänningar som äter rökt lamm som huvudrätt. Vegetarisk kost är i dag den femte vanligaste rätten. Det är främst unga islänningar som ratar kött medan äldre islänningar bidrar starkt till att hålla traditionen med rökt lamm vid liv. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Att det ska finnas hangikjöt, varmrökt lammkött, på tallrikarna på juldagen är den starkaste av de matrelaterade traditioner som förknippas med årstiden. I dag äter 72 procent rökt lamm till huvudrätt, en ökning med 4,1 procentenheter jämfört med förra julen.

Det rökta lammet har varit ungefär lika populärt sedan MMR 2010 började fråga islänningar om matvanorna under julhelgen. Den starkaste trenden är vegetarisk kost. I dag är det 3,2 procent av islänningarna som äter vegetariskt, en uppgång med 1,1 procentenheter. När samma fråga ställdes 2010 var det bara 0,6 procent som valde bort kött och fisk.

Även om vegetarianerna och veganerna blir allt fler är det flera andra kötträtter som är populärare. I dag äts det kassler i 9 procent av hushållen, en minskning med 0,8 procentenheter. Därefter följer kalkon med 3,9 procent (-0,5 procentenheter), annat lammkött än varmrökt lamm med 3,3 procent (-1 procentenhet) och nötkött med 1,1 procent (-0,7 procentenheter).

Slutligen är det 6,9 procent som uppger att de äter något annat, en minskning med 2 procentenheter.

Det är fler kvinnor, islänningar i åldern 18 till 29 år och medelinkomsttagare som äter veganskt eller vegetariskt. Det varmrökta lammköttet är oftare en favorit bland män, islänningar som har fyllt 68 år, invånare på landsbygden och personer som tjänar bra.

Mest traditionsbundna är Folkets partis väljare. Här är det 95 procent som väljer rökt lamm. Nästan lika förtjusta i lammkött är Framstegspartiets sympatisörer. Där föredrar 84 procent varmrökt lamm.

Bryter mest mot traditionerna gör Renässans anhängare. Bara 62 procent lägger i dag rökt lamm på tallriken.

Vegetarisk och vegansk kost hittas ofta på tallrikarna hos Piratpartiets väljare. Det är 8 procent av dem som äter något grönt till huvudrätt på juldagen. Det är betydligt fler än hos andra partier. Piratpartiets anhängare är också mest förtjusta i kassler i dag. Den rätten hamnar på 16 procent av tallrikarna.

Här kan du läsa mer om islänningarnas matvanor på juldagen.