lördag 16 december 2017

Sigur Rós sångare öppnar konstbutik i Reykjavík

Jón Þór Birgisson öppnar konstbutik i Reykjavík. Han gör det tillsammans med systrarna Lilja och Sigurrós Birgisdóttir. Namnet på butiken är Fischer - och den är belägen i det hus på Fischersund som Sigur Rós-sångaren de senaste åren använt som arbetslokal. Förutom syskonen är även föräldrarna inblandade i projektet.

För drygt fyra år sedan köpte Jón Þór Birgisson, sångare i Sigur Rós, det hus på Fischersund 3 i centrala Reykjavík som länge ägts av Sögufélagið. Han började använda lokalerna för att arbeta med musik.

Nu har huset fått ett nytt användningsområde. Jón Þór Birgisson invigde i går tillsammans med systrarna Lilja och Sigurrós Birgisdóttir butiken Fischer i lokalerna. Även syskonens föräldrar arbetar med butiken.

Lilja Birgisdóttir säger till RÚV att butiken är svår att klassificera. Men där säljs konst av både hon själv och Sigurrós Birgisdóttir:
"Vi har haft lite problem med att definiera detta eftersom detta är en ny företeelse som tycks vara ett galleri eller ett museum eller en butik."
Men det är inte bara konst som finns till försäljning i Fischer. Jón Þór Birgisson har själv bryggt en dryck som bara går att köpa i butiken. Smaken ska vara en hyllning till Anna sprútt, en kvinna som länge bodde i huset och var en flitig hembrännare.

Här kan du läsa mer om husköpet.