torsdag 21 december 2017

Statsminister kräver inte Sigríður Á. Andersens avgång

Finansminister Bjarni Benediktsson anser att saken är utagerad. Men statsminister Katrín Jakobsdóttir håller inte med. Däremot tänker hon inte begära justitieminister Sigríður Á. Andersens avgång - trots att hennes sätt att handplocka domare till landsrätten bröt mot isländsk lag. Sigríður Á. Andersen har heller inga planer på att avgå.

När justitieminister Sigríður Á. Andersen inte valde de mest meriterade kandidaterna som domare i landsrätten, en ny domstol som inrättas vid årsskiftet, bröt hon mot förvaltningslagen. Det fastslog Hæstiréttur Íslands i tisdags.

Två av de domare som ratats av ministern valde att stämma staten. De fick alltså inte bara rätt. De tilldömdes också 700 000 isländska kronor var i skadestånd. Dessutom fick staten stå för rättegångskostnaderna på 2 miljoner.

Sigríður Á. Andersen sågade domen och ansåg att den var felaktig. Svaret på kritiken blev att hon lovade en översyn av reglerna för utnämningar av domare.

Kritiken mot Sigríður Á. Andersen har inte bara handlat om att hon gjorde en helt annan bedömning än den nämnd som ansvarade för att ranka kandidaternas lämplighet. De kandidater som hon valde bort var också personer som hon själv haft konflikter med. Hon förnekade dock att hon av politiska skäl handplockat domare.

Utnämningarna godkändes av alltinget före sommaruppehållet. Då regerade Självständighetspartiet i koalition med Renässans och Ljus framtid. Gröna vänstern satt då i opposition - och riktade hård kritik mot Sigríður Á. Andersens hantering av frågan. Nu är tonen betydligt mjukare.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger i Morgunblaðið att hon då inte tillhörde de alltingsledamöter som krävde justitieministerns avgång. Inte heller nu anser hon att Sigríður Á. Andersen bör lämna sitt uppdrag:
"Jag tar naturligtvis denna dom på allvar. Där framkommer punkter som i våras framkom i minoritetens nämndutlåtande, som jag själv och flera andra stod bakom. Så jag anser att vi ska ta denna utgång på allvar. Vi ska lära av den och se över och granska lagar och regelverket kring rättsprocessreglerna så att en sådan sak inte upprepar sig."
I ett mejl till Kjarninn skriver Katrín Jakobsdóttir att Sigríður Á. Andersen inte varit tillräckligt grundlig när det gäller underlaget för utnämningarna. Enligt Vísir ska inte heller några andra av Gröna vänsterns ledamöter i alltinget ha krävt justitieministerns avgång.

Finansminister Bjarni Benediktsson ser däremot inget behov av någon ytterligare utredning. Han säger i Morgunblaðið att hans förtroende för Sigríður Á. Andersen är orubbat trots den fällande domen:
"För min del ser jag inget skäl till att undersöka saken ytterligare och att saken är fullständigt undersökt. Domen talar sitt språk och ministern har reagerat på den. Men om det är tingets vilja att utreda vissa punkter så anser jag att det i sig är svårt för mig att kritisera det."
Men det finns självständighetspartister i alltinget som inte tycks dela Bjarni Benediktssons uppfattning. Frågan diskuterades i går i konstitutions- och tillsynsnämnden. Där röstade samtliga ledamöter - inklusive Självständighetspartiets två representanter - för Piratpartiets förslag om att begära in samtliga relevanta handlingar från justitiedepartementet och att kalla in experter för en analys av justitieministerns ställning efter den fällande domen. Det mötet kommer att hållas först efter nyår.

Socialdemokraten Helga Vala Helgadóttir, som är ordförande för nämnden, säger till Vísir att domen från Hæstiréttur Íslands är mycket tydlig i sin kritik mot Sigríður Á. Andersen. Hon befarar att den påverkar förtroendet för den nyinrättade landsrätten negativt:
"Det är djupt bedrövligt att allmänhetens förtroende försvagas för en så viktig institution i samhället."
Här kan du läsa mer om domen mot Sigríður Á. Andersen.