tisdag 5 december 2017

Steingrímur Wernersson i konkurs efter miljardskuld

Steingrímur Wernersson har försatts i personlig konkurs. Tillsammans med brodern Karl Wernersson och affärskompanjonen Guðmundur Ólason har han dömts att betala Milestones konkursbo 5,2 miljarder isländska kronor - en skuld som inklusive räntor och indexuppräkning nu överstiger 10 miljarder.

Investeringsbolaget Milestone var en storspelare på den isländska finansmarknaden under åren före kraschen. Under ledning av bröderna Karl och Steingrímur Wernersson gjordes också affärer i en rad europeiska länder.

Under 2005 och 2006 köpte bröderna och dåvarande vd:n Guðmundur Ólason ut systern Ingunn Wernersdóttir. Hon fick 5,2 miljarder isländska kronor för aktieposten. I praktiken var det Milestone som betalade affären för brödernas räkning.

Héraðsdómur Reykjavíkur dömde Karl och Steingrímur Wernersson samt Guðmundur Ólason för affären. Utöver de 5,2 miljarderna de skulle återbetala till Milestones konkursbo skulle de också stå för räntekostnader och indexuppräkning. Det betyder att skulden nu är på drygt 10 miljarder.

Både Karl och Steingrímur Wernersson har begärts i personlig konkurs. Fallet mot Karl Wernersson har ännu inte avgjorts, men Héraðsdómur Reykjavíkur försätter nu Steingrímur Wernersson i konkurs.

Fordringsägare har två månader på sig att inkomma med krav. Mötet där eventuella tillgångar i konkursboet delas äger rum 14 februari nästa år.

Här kan du läsa mer om turerna kring Milestone.