tisdag 12 december 2017

Stopp för gratis laddning av elbilar på Island

Efter fyra år med kostnadsfri laddning inför Orka náttúrunnar en avgift för elbilar. Med början i februari kostar det 39 isländska kronor i minuten att ladda en elbil. Samtidigt fortsätter företagets utbyggnad av laddstationer. Inom loppet av ett år ska Orka náttúrunnar ha drygt 30 laddstationer längs de isländska vägarna, rapporterar Fréttablaðið.

Det var under 2014 som Orka náttúrunnar satte upp de första laddstationerna för elbilar. Sedan dess har antalet sakta ökat - och det har ända sedan starten varit gratis att använda dem. Men den 1 februari nästa år börjar företaget ta betalt.

Priset blir 39 isländska kronor i minuten. Den genomsnittliga kunden väntas få en räkning på omkring 500 kronor för varje laddningstillfälle. Företaget räknar med att de flesta snabbladdar sina bilar i ungefär tio minuter.

I dag är det möjligt att åka mellan Reykjavík och Akureyri med elbil. Orka náttúrunnar arbetar för att det ska bli möjligt att även köra ringvägen runt med fordon som har mindre räckvidd. Vid slutet av nästa år räknar företaget med att ha drygt 30 laddstationer längs ringvägen. I dagsläget är stationerna omkring 20 till antalet.

Inom de närmaste veckorna öppnas laddstationer i Egilsstaðir, Stöðvarfjörður, Djúpivogur, Jökulsárlón, Freysnes, Hafnarfjörður och Mosfellsbær, skriver Fréttablaðið.