söndag 10 december 2017

Stort missnöje med färjetrafik till Västmannaöarna

Missnöjet med färjetrafiken till Västmannaöarna är fortsatt enormt. Fyra av fem öbor tycker inte att dagens trafik duger. Och ännu fler tror inte att förutsättningarna för att segla mellan Landeyjahöfn och Västmannaöarna kommer att förbättras. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR på uppdrag av Eyjar.

Sedan Landeyjahöfn invigdes för sju år sedan har kritiken mot den nya färjehamnen på sydkusten varit massiv. Den skulle bli ett stort lyft för trafiken till Västmannaöarna. Men under stora delar av vinterhalvåret är hamnen obrukbar eftersom vågorna är för höga för färjan Herjólfur samtidigt som sediment ständigt täpper till inloppet.

Bland öborna är missnöjet stort. De opålitliga förbindelserna med fastlandet är inte minst ett stort bekymmer för turistnäringen. Varje år går ögruppen miste om tusentals turister på grund av inställda seglingar.

Kommunen har därför fått klartecken att ta över ansvaret för färjetrafiken från myndigheten Vegagerðin. Det är ännu inte klart när övertagandet ska ske.

Nu är det 82,8 procent av öborna som är missnöjda med trafiken. Bara 8,3 procent tycker att trafiken är bra medan 9 procent uppger att de varken är nöjda eller missnöjda.

Få tror att Landeyjahöfn kommer att kunna användas som det ursprungligen var tänkt. Utan förbättringar är det 93,7 procent som inte tror att hamnen kommer att kunna brukas hela året. Bara 4,1 procent svarar att den kan fungera året runt. Resterande 2,2 procent säger varken ja eller nej.

I nuläget ges inga statsbidrag till flygtrafik mellan Reykjavík och Hemön, den enda av Västmannaöarna som är bebodd. Men 80,2 procent säger enligt MMR att flygsubventioner skulle täcka behovet när färjan inte går.

När det gäller kommunpolitikernas insatser är opinionen hos MMR mer splittrad. Det är 45,7 procent som anser att de har skött kommunikationsfrågorna på ett bra sätt. Däremot är 27,6 procent missnöjda med deras jobb medan 26,6 procent varken gör tummen upp eller ned.

Det är 49,5 procent som tycker att kommunen är bäst lämpad att ta över trafiken. Bara 13,2 procent svarar Eimskip, det rederi som nu driver färjan på uppdrag av Vegagerðin. Betydligt fler - 23,6 procent - föredrar enligt MMR ett företag baserat på Västmannaöarna.

Men frågan om ansvaret för färjetrafiken bör avgöras i en folkomröstning. Det uppger 76,9 procent av de öbor som svarar på frågan. Resterande 23,1 procent tycker enligt MMR inte att kommunen bör ordna en folkomröstning i frågan.

Här kan du läsa mer om färjetrafiken till Västmannaöarna.