fredag 29 december 2017

SVT visar dokumentär om Islands moderna musikhistoria

Rock islandica är namnet på den dokumentär om Islands pop- och rockhistoria som visas i SVT med start i kväll. Det blir två timslånga avsnitt som behandlar bland annat Björk, Sigur Rós och Of Monsters and Men. Det första programmet i serien finns redan på SVT Play och visas i kväll, fredag, klockan 20 i SVT 2. Det går i repris i morgon, lördag, 14.05 i SVT 2 och på tisdag 22.30 i SVT 24. Det andra avsnittet visas 5 januari klockan 20 i SVT 2, 6 januari klockan 15 i SVT 2 och 9 januari klockan 23.40 i SVT 24.

Det isländska originalet - Popp- og rokksaga Íslands - visades hösten 2015 i RÚV i tolv timslånga avsnitt. Det är alltså en rejält nedklippt version av serien som kommer att visas i Sverige. Bakom dokumentären står Örn Marinó Arnarson och Þorkel Harðarson.

Först ut i den oklippta versionen är Erla Þorsteinsdóttir. Kanske var hon den som lanserade rockmusik på isländska på Island. Redan 1957 gav hon ut singeln "Vagg og velta", vilket betyder just rock and roll. Singeln sålde bra - och det hjälpte säkert till att den bannlystes i radio. Men det går definitivt att ifrågasätta om det faktiskt rörde sig om en rocklåt. Många anser i stället att startskottet för rockscenen på Island var Skapti Ólafssons "Syngjum hátt og dönsum".

I det isländska originalet berättas det också om hur skivbolaget Warner ville sparka Einar Örn Benediktsson från The Sugarcubes för att ge Björk större utrymme och om hur albumet "Ágætis byrjun" öppnade dörrar världen över för Sigur Rós.

Hela serien går att strömma mot betalning hos Vimeo och dvd:n med samtliga avsnitt finns bland annat hos Heimkaup.