fredag 8 december 2017

Unnur Brá Konráðsdóttir överväger kandidera i Reykjavík

Unnur Brá Konráðsdóttir kan bli lösningen på Självständighetspartiets ledarkris i Reykjavík. Hon överväger just nu att kandidera för partiet i vårens kommunalval. Där skulle hon konkurrera med kommunpolitikerna Kjartan Magnússon och Áslaug Friðriksdóttir - men ingen av dem är något riktigt starkt namn i Reykjavík.

I åtta år representerade Unnur Brá Konráðsdóttir Självständighetspartiet i alltinget. Det sista året var hon alltingets talman. Men i nyvalet i oktober miste hon sin plats sedan hon i provvalet bara hamnat på fjärde plats i den södra valkretsen.

Innan Unnur Brá Konráðsdóttir gav sig in i rikspolitiken var hon kommunchef i Rangárþing eystra i tre år. Nu överväger hon att åter satsa på kommunpolitiken. Den här gången siktar hon på Reykjavík.

Självständighetspartiet har suttit i opposition i Reykjavík de två senaste mandatperioderna. Det är inte en ställning som partiet är vant vid - och det är inte en ställning som anses acceptabel. Därför är det närmast ett krav på den som leder partiet i nästa val att återta makten.

Halldór Halldórsson misslyckades i förra valet våren 2014. Länge tänkte han ändå ställa upp för omval. Det var först när det beslutades om att listan i Reykjavík skulle tas fram på ett sätt som skulle göra det svårt för honom att försvara sin plats som han valde att hoppa av.

Vem som ska toppa Självständighetspartiets lista i kommunen är fortfarande osäkert. Flera starka kort - som alltingsledamoten Páll Magnússon - har redan tackat nej. Áslaug Friðriksdóttir och Kjartan Magnússon - som bägge sitter i kommunfullmäktige - siktar båda på översta platsen på valsedeln. Ingen av dem framstår dock som något direkt hot mot den regerande borgmästaren Dagur B. Eggertsson.

Toppnamnet kan alltså bli Unnur Brá Konráðsdóttir. Hon är visserligen bosatt i Hvolsvöllur, men hon säger i Fréttablaðið att hon överväger en kandidatur:
"Det är under beredning. Det är himla många som har kontaktat mig gällande detta."
Kommunalvalet äger rum i maj nästa år. Självständighetspartiet väljer toppkandidat i Reykjavík den 27 januari. En månad innan kan kandidater formellt anmäla sig.

Andra namn som förekommer i spekulationerna är fullmäktigeledamoten Marta Guðjónsdóttir, utrikesministerns assistent Borgar Þór Einarsson, finansministerns assistent Svanhildur Hólm Valsdóttir och Eyþór Arnalds, tidigare kommunpolitiker i Árborg och storägare av Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.