söndag 31 december 2017

Völvans spådom för 2018: Vulkanutbrott och politisk storm

Både inom Självständighetspartiet och Gröna vänstern blir 2018 ett turbulent år. Men samtidigt som regeringen tappar två ledamöter får den också ett tillskott från Centerpartiet. Det förutspår DV:s völva i den traditionella förutsägelsen för nästa år. Völvan räknar också med ett vulkanutbrott i Katla. Däremot dröjer det innan det blir något utbrott i Öræfajökull.

Inför det nya året är det tradition att en rad tidningar publicerar spådomar. Dessa förutsägelser kommer alltid från en völva, en spåkvinna vars identitet aldrig avslöjas för läsekretsen. Att det i många fall är journalister på den egna redaktionen som snickrar ihop spådomen är knappast någon vild gissning.

Den völva som DV vänder sig till förutspår att 2018 blir ett år som präglas av politisk turbulens. Det kommer att på olika sätt storma om de tre regeringspartierna. Men koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet regerar vidare.

Andrés Ingi Jónsson och Rósa Björk Brynjólfsdóttir var de två av Gröna vänsterns ledamöter som inte ställde sig bakom regeringsförklaringen. Ändå valde de att betrakta sig som en del av regeringsunderlaget genom att stanna kvar både i partiet och i alltingsgruppen.

Men mot slutet av 2018 kommer de enligt DV:s völva att lämna Gröna vänstern. Avhoppet kommer inte att utlösas av någon speciell händelse. I stället kommer de att hänvisa till att de genom sina ställningstaganden skaffat sig många ovänner i det egna partiet. De fortsätter i alltinget som politiska vildar.

Också inom Självständighetspartiet blir det turbulent. Páll Magnússon, Brynjar Níelsson och Ásmundur Friðriksson kommer att göra uttalanden som ställer till med bekymmer för partiledningen. Det petade statsrådet Jón Gunnarsson kommer också att bli svår att hantera.

När det gäller val av ny partiledning kan völvans förutsägelser knappast betraktas som våghalsiga. Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir blir ny vice ordförande för Självständighetspartiet medan Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir fortsätter som partisekreterare.

Lilja Alfreðsdóttir kommer under 2018 inte att utmana Sigurður Ingi Jóhannsson om ordförandeposten i Framstegspartiet. Regeringen kommer i någon mån att kompenseras för Andrés Ingi Jónssons och Rósa Björk Brynjólfsdóttirs avhopp genom att Anna Kolbrún Árnadóttir lämnar Centerpartiet för att åter gå med i Framstegspartiet.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer åter att få kritik för att han sällan är på plats i alltinget och sällan syns i några debatter. Som ledare för Centerpartiet väcker detta irritation hos oppositionen eftersom det gör den svagare. I många fall kommer dessutom Centerpartiets ledamöter att backa upp regeringens politik.

En otrohetsaffär där en isländsk toppolitiker är inblandad kommer under 2018 även att få internationell uppmärksamhet. Skandalen lugnar sig först när den partner som bedragits träder fram i medierna. Nästa år kommer även en politisk ledare att skilja sig - även det en händelse som kommer som en överraskning och får stor uppmärksamhet.

President Guðni Th. Jóhannesson beskrivs av DV:s völva som en hederlig person som enbart vill göra gott. Under det kommande året blir han dock utsatt för attacker av meningsmotståndare som fortfarande grämer sig över utgången i presidentvalet sommaren 2016. Hans popularitet gör dock att hans ställning är ohotad.

2018 blir enligt völvans spådom året då ett större utbrott sker i Katla för första gången på ett århundrade. Vattenmassor kommer att strömma nedför Mýrdalsjökulls sluttningar och skapa stora översvämningar på oväntade platser. På landsbygden kommer boende att tvingas lämna sina hem under en evakuering.

Katlas utbrott kommer även att påverka flygtrafiken. Den kommer att stoppas under delar av vulkanutbrottet.

Öræfajökull fortsätter enligt völvan att förbereda sig inför ett utbrott. Detta utbrott kommer dock troligtvis inte under 2018. Ett kraftigt jordskalv kommer att skaka Tröllaskagi och även kännas i bland annat Akureyri. Jordskalvet blir så stort att det skapar fruktan. Skalvet kommer inte att orsaka några stora skador.

Enligt den spådom som publiceras i Fréttablaðið är det i stället utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson som dras in i en skandal. Han lyckas inte prata sig ut ur knipan utan lämnar politiken för att öppna ett kafé i Reykjavík.

Ett annat statsråd som det stormar om är justitieminister Sigríður Á. Andersen. Enligt Fréttablaðiðs völva är det åter utnämningar av domare som ifrågasätts. Inom Självständighetspartiet är det därför många som förespråkar att hon ersätts av Birgir Ármannsson.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir får ägna mycket tid och energi åt att hålla ihop regeringssamarbetet. Hon kommer att förlora popularitet till Lilja Alfreðsdóttir.

Folkets partis ledare Inga Sæland lyckas uppfylla drömmen om att bilda en kör med alltingets ledamöter. Hon får oväntat sällskap av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Kören blir under 2018 internationellt känd.

Självständighetspartiet återtar makten i Reykjavík efter ett framgångsrikt kommunalval. Innan dess väntar en hård strid om vem som ska toppa partiets lista i den isländska huvudstaden.

Under försommaren drabbas Island av ett vulkanutbrott. Fréttablaðiðs völva förutspår att det blir på ett oväntat ställe men att det inte orsakar några större problem. Inte heller rör det sig om något stort utbrott.

Vidare hävdar völvan i sin spådom för 2018 att biskop Agnes M. Sigurðardóttir kommer att lämna sitt ämbete, att debatten om en moské i Reykjavík på nytt blossar upp under våren, att supportrar som följer fotbolls-VM på plats i Ryssland kommer att utsättas för våld, att sjukvårdskrisen fortsätter och att metoo-uppropet föranleder nya samhällsförändringar.

Här kan du läsa mer om den spådom som publicerades i Fréttablaðið inför 2017.