onsdag 17 januari 2018

Arvsmassa berättar om första svarta människan på Island


Året var 1802 när Hans Jónatan landsteg i Djúpivogur för att ta över en butik. Han hade då färdats hela vägen från Saint Croix i Västindien till Island. Han ska inte bara ha varit den första svarta människan på Island. Han gifte sig med en isländsk kvinna och fick två barn. I dag har de närmare 800 släktingar i landet. Nu har Íslensk erfðagreining lyckats analysera hans arvsmassa.

Länge ska Djúpivogur på Islands östkust ha kallats Litla-Kongó. Skälet till att så många förknippade orten med Afrika var att där fanns en hel del invånare med lite mörkare hudfärg. Ursprunget ska ha varit Hans Jónatan.

Hans Jónatan föddes 1784 på Saint Croix i Västindien, en ö som vid denna tid var en dansk koloni. Modern Emilia Regina härstammade från Afrika och var slav på en sockerrörsplantage. Där fick hon barn med en vit man.

År 1802 klev Hans Jónatan i land i Djúpivogur. Han färdades från Saint Croix via Danmark med ett handelsfartyg till Island. Uppdraget var att ta över Ørum og Wulffs affär på orten. Hans Jónatan ska ha varit den första svarta människan som någonsin satte sin fot på ön.

Han gifte sig 1820 med Katrín Antoníusdóttir. Paret fick två barn - dottern Hansína Regína och sonen Lúðvík Stefán. Utöver att vara föreståndare i butiken var han också bonde fram till sin död 1827. Under de knappa två århundraden som har gått sedan dess har antalet släktingar till honom växt till 788 personer.

Årtalet för hans ankomst till Island har varit omdiskuterat. Länge troddes han ha kommit 1818. Det har dock visat sig att den norske sjöfararen Hans Frisak - som i flera års tid genomförde mätningar längs den isländska kusten - skrev om Hans Jónatan under en färd till bland annat Djúpivogur sommaren 1812.

Hans Frisak förundrades över att det fanns en svart man med krulligt, svart hår på orten. Inte heller använde sig Hans Jónatan av något efternamn. När Hans Frisak besökte Ørum og Wulffs butik fick han veta att Hans Jónatan ska ha kommit till Danmark 1796. Sex år senare ska han ha fått beskedet att han skulle skickas som slav till Saint Croix, men lyckas bli fri efter en uppmärksammad rättsprocess.

Nu har Íslensk erfðagreining, Decode, analyserat arvsmassan från 182 släktingar till Hans Jónatan. Därigenom har de lyckats återskapa 38 procent av modern Emilia Reginas arvsmassa. Analysen visar enligt en studie publicerad i Nature Genetics att hon kom från den del av Västafrika där Benin, Nigeria och Kamerun ligger.

Resultaten är enligt Íslensk erfðagreining de första i sitt slag. I ett pressmeddelande skriver företaget att det är första gången som någon kunnat återskapa arvsmassa från en person som varit död i 191 år. Analysen har gjorts helt utan några lämningar - varken kroppsdelar eller tillhörigheter - från Hans Jónatan själv.

Hans Jónatans historia har uppmärksammats på flera olika sätt de senaste åren. Gísli Pálsson, professor i antropologi vid Háskóli Íslands, utkom 2014 med en bok om hans öde, Hans Jónatan - Maðurinn sem stal sjálfum sér. Den blev i sin tur underlaget för en dokumentär i regi av Valdimar Leifsson som premiärvisades just i Djúpivogur förra våren.


Ovan kan du se film från inspelningen av dokumentären och en föreläsning med Gísli Pálsson om boken.