fredag 5 januari 2018

Epalhommi är årets ord på Island 2017

Årets ord på Island 2017 är epalhommi ('Epalbög'). Det var Hildur Lilliendahl Viggósdóttir som myntade nyordet om Sindri Sindrason efter att han i en tv-intervju räknat upp vilka minoritetsgrupper han tillhörde i samhället. Designbutiken Epal svarade med en annons där sex homosexuella män botaniserade bland varuutbudet.

En av 2017 års mest uppmärksammade intervjuer sändes i Stöð 2 den 6 mars. Inför en festival i Reykjavík intervjuade Sindri Sindrason en av arrangörerna, Tara Margrét Vilhjálmsdóttir. Hon hävdade att han som privilegierad man inte kunde sätta sig in i vilka fördomar vissa grupper i samhället möter. Sindri Sindrason höll inte alls med henne:
"Vet du hur många minoritetsgrupper jag tillhör? Jag är bög. Jag har ett färgat barn - det är adopterat. Jag är den förste homosexuelle mannen på Island som adopterar. Jag är gift med en utlänning eller halvutlänning så vi ska inte ge oss in på det."
I den efterföljande debatten fick Sindri Sindrason både medhåll och mothugg. En som kritiserade honom var Hildur Lilliendahl Viggósdóttir. Hon ironiserade på nätet över att han var en epalhommi - en kuvad, vit Epalbög.

Designbutiken Epal gav sig in i debatten. Dagen därpå fanns en annons för butikskedjan i flera isländska dagstidningar. Annonsen innehöll ingen text utöver loggan. På bild syntes sex kända homosexuella män - Guðfinnur Sigurvinsson, Símon Ormarsson, Svavar Örn, Friðrik Ómar Hjörleifsson, Bergþór Pálsson och Albert Eiríksson - som på plats i butiken uppenbarligen inte hade något emot att vara Epalbögar.

Kanske lyckades Epal omedelbart ge ordet epalhommi positiva associationer. Annonsen fick även den stor uppmärksamhet. Många hyllade reklambyrån Brandenburg som så snabbt lyckades bemöta Hildur Lilliendahl Viggósdóttir med humor.

I Orðabókin plockades epalhommi upp redan den 11 mars. Där definieras ordet som en vit, homosexuell man som betraktar sig som åsidosatt men i själva verket åtnjuter samma privilegier som andra samhällsgrupper som får vissa fördelar. I definitionen poängteras det att ordet utgår från föreställningen att Epalbögar ofta har god smak och känsla för stil - något som bland annat visar sig i ett stort intresse för design, mode och heminredning.

Nu har alltså epalhommi utsetts till årets ord på Island 2017. Nyordet gick segrande ur en omröstning där ytterligare nio ord som på olika sätt präglat det gångna året fanns med som alternativ. Omröstningen arrangerades av RÚV, Stofnun Árna Magnússonar och Mímir.

Någon bitterhet verkar inte finnas mellan de två. Sindri Sindrason gratulerade i går Hildur Lilliendahl Viggósdóttir på Facebook för att ha myntat årets ord.

Även 2016 års ord kunde härledas till den som myntade det. Då var det hrútskýring ('mansplaining') som vann omröstningen. Först att använda ordet var författaren Hallgrímur Helgason.

Här kan du läsa mer om omröstningen om 2016 års isländska ord.