måndag 29 januari 2018

Eyþór Arnalds leder Självständighetspartiet i Reykjavík

Eyþór Arnalds är överlägsen vinnare i Självständighetspartiets provval i Reykjavík. I det kommande kommunalvalet blir han partiets kandidat till borgmästarposten. Segern innebär att Självständighetspartiet kommer att ledas av en politiker som kommer att kämpa för att planerna på ny kollektivtrafik skrotas och att ett nytt universitetssjukhus inte byggs vid Hringbraut.

I lördagens provval i Reykjavík fick Eyþór Arnalds en majoritet av rösterna. Totalt deltog 3 885 av Självständighetspartiets medlemmar. Eyþór Arnalds fick enligt ett pressmeddelande 2 320 röster följt av Áslaug María Friðriksdóttir med 788 röster, Kjartan Magnússon med 460 röster, Vilhjálmur Bjarnason med 193 röster och Viðar Guðjohnsen med 65 röster.

Segern i provvalet innebär att Eyþór Arnalds toppar Självständighetspartiets lista i kommunalvalet den 26 maj. Han blir också partiets borgmästarkandidat. Övriga platser på valsedeln avgörs genom beslut i partiets kommunförening.

Med fyra månader kvar till valet har Eyþór Arnalds en svår uppgift framför sig. Självständighetspartiet har varit borta från makten i Reykjavík två mandatperioder i följd. I dagsläget tyder inte mycket på att han skulle lyckas vända trenden.

Precis som Självständighetspartiet gjorde 2014 med Halldór Halldórsson hämtas en kommunpolitiker från en annan del av landet för att leda listan. Eyþór Arnalds har tidigare representerat partiet i fullmäktige i Árborg.

Huvudmotståndaren i valet blir Socialdemokraternas borgmästarkandidat Dagur B. Eggertsson. Mellan de två finns tydliga politiska konflikter. Segern för Eyþór Arnalds innebär att Självständighetspartiet kommer att driva en linje som uppskattas av partiets konservativa falang.

Eyþór Arnalds har redan sågat planerna på en utbyggnad av kollektivtrafiken genom ett system av expressbussar som trafikerar knutpunkter i Reykjavíkområdet. Från dessa knutpunkter ska sedan anslutande bussar gå in i olika bostadsområden.

Han har inte bara förklarat att han inte tror på planerna. Eyþór Arnalds hävdar dessutom att den styrande majoriteten i Reykjavík - som består av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet - aktivt bekämpar privatbilismen.

Men i grannkommunerna är det många av Självständighetspartiets företrädare som är för satsningen på kollektivtrafik. Det gör också Áslaug María Friðriksdóttir, fullmäktigeledamot i Reykjavík som slutade tvåa i lördagens provval.

Med hänvisning till trafiksituationen vill Eyþór Arnalds inte att universitetssjukhuset ska byggas vid Hringbraut i Reykjavík. Placeringen av sjukhuset har varit en stridsfråga i många år. Här går Eyþór Arnalds åsikter inte bara på tvären mot den styrande koalitionen i Reykjavík. De går också emot regeringen - där Självständighetspartiet ingår - som vill få slut på diskussionerna om en flytt från Hringbraut för att kunna komma i gång och börja bygga sjukhuset.

Frågan är om dessa två profilfrågor kan bli några röstmagneter. Det finns tveklöst en hel del Reykjavíkbor som vill flytta sjukhuset och stoppa planerna på expressbussar. Men en majoritet är för utbyggd kollektivtrafik. Och många är så trötta på debatten om sjukhuset att de bara vill att spaden ska sättas i marken.

Under provvalskampanjen har Eyþór Arnalds haft ett starkt stöd från Morgunblaðiðs ledarsida. Själv är han den största enskilda ägaren i Árvakur, det bolag som äger tidningen, med 23 procent av aktierna.

Eyþór Arnalds sitter i dag i 26 bolagsstyrelser. Han har också aktieinnehav i en rad olika företag. Han har tidigare sagt att han kommer att lämna Árvakurs styrelse om han skulle väljas in i kommunfullmäktige. Eyþór Arnalds är också öppen för att sälja innehavet om han kan hitta en köpare.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval i Reykjavík.