söndag 28 januari 2018

Festivalen Iceland Airwaves gör förlust på 57 miljoner

Iceland Airwaves gjorde 2016 en förlust på 57 miljoner isländska kronor. Festivalen lockade det året inte alls lika många besökare som arrangörerna hade räknat med. Mångmiljonförlusten var enligt Fréttablaðið skälet till att Iceland Airwaves bantades 2017. Då försvann bland annat Harpa i Reykjavík som en av scenerna.

Inför 2017 års Iceland Airwaves talade arrangörerna om att återvända till festivalens rötter med fler konserter på mindre ställen. Därför användes inte Harpa i Reykjavík längre som en fast scen under festivalen. I stället flyttade Iceland Airwaves norrut till Hof i Akureyri under två dagar.

Men bakom den ändrade inriktningen låg ekonomiska skäl. Iceland Airwaves gjorde 2016 en förlust på 57 miljoner isländska kronor. Festivalledningen hade budgeterat med 10 000 besökare, men det var bara 8 500 personer som kom.

Trots storförlusten ökade intäkterna under 2016 till 215,5 miljoner isländska kronor. Året innan var intäkterna 202,2 miljoner.

Det var kostnaderna som skenade under 2016. Grímur Atlason, som är vd för festivalbolaget IA tónlistarhátíð, säger i Fréttablaðið att utgifter för hotell och flyg för artister blev betydligt dyrare på grund av den starka isländska kronan. Av samma skäl var det också färre utländska turister som besökte festivalen:
"Detta är en svår verksamhet. Detta är inte enkelt."
Inför 2017 års festival bantades kostnaderna med 80 miljoner. Förutom att plocka bort Harpa som en av scenerna bokades också färre artister till festivalen. Den senaste upplagan av Iceland Airwaves gick därför runt ekonomiskt, uppger Fréttablaðið.