tisdag 9 januari 2018

Högsta antalet mord på Island på tretton år

Fyra personer föll offer för dödligt våld på Island under 2017. Det är det högsta antalet mord i landet sedan 2004. Statsminister Katrín Jakobsdóttir anser att utvecklingen är skäl till oro. Och kriminologen Helgi Gunnlaugsson säger att Island kan vara på väg att närma sig de övriga nordiska länderna när det gäller dödligt våld.

När 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík och senare hittades mördad på en strand var det en händelse som engagerade en hel nation. Elva av de tolv mest lästa artiklarna på Morgunblaðiðs webbplats gällde Birna Brjánsdóttir. Och Grímur Grímsson, den polis som ledde utredningen, var enligt Viðskiptablaðið den i etermedier mest intervjuade icke-politikern.

Men det var inte bara mordet på Birna Brjánsdóttir som fick stor uppmärksamhet. Ytterligare tre fall av dödligt våld inträffade under 2017. Två mordoffer var män och två mordoffer var kvinnor. Dömda eller huvudmisstänkta är i samtliga fall män.

En man dödades i Mosfellsdalur den 7 juni. Mordet tros ha varit kopplat till affärer i undre världen. Den 21 september mördades en kvinna i Reykjavík. Den förmodade mördaren - ingen dom i målet har vunnit laga kraft - är en tidigare pojkvän. På Austurvöllur i Reykjavík misstänks en man den 3 december ha gått till attack med kniv mot två män. Ett av offren för dådet avled till följd av skadorna.

Under 2000-talet har 36 mord begåtts på Island. Flest mord begicks 2004. Då var det fem personer - tre män och två kvinnor - som mördades. Förra årets siffra är den högsta på tretton år.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att utvecklingen är bekymmersam. Om det skulle vara så att det dödliga våldet ökar i omfattning är det skäl till oro:
"Jag tycker att det är ett skäl till bekymmer. ... Jag tycker att det finns anledning till att vi funderar över om detta är en slump eller om detta är något vi behöver vara bekymrade över."
Helgi Gunnlaugsson är professor i kriminologi vid Háskóli Íslands. Han säger till Vísir att dödligt våld har varit ovanligt på Island jämfört med övriga Europa. När det har begåtts denna typ av våldsdåd har det ofta funnits ett samband med missbruk av narkotika eller alkohol.

De senaste åren har det i snitt begåtts ungefär två mord om året på Island. Om trenden med fler fall av dödligt våld skulle fortsätta skulle det enligt Helgi Gunnlaugsson innebära att Island skulle stå inför en liknande situation som de övriga nordiska länderna:
"Om vi tar tidsperioden från sekelskiftet så är detta i regel ungefär två mord om året på Island. Då är frekvensen något lägre jämfört med andra västerländska nationer och lite lägre än vad vi ser i de nordiska länderna när vi ser till en så lång tidsperiod som tjugo år. Men vissa år har frekvensen varit högre och det är en frekvens som är i nivå med eller till och med högre än i många andra länder i Västeuropa."
Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.