onsdag 17 januari 2018

I dag fyller politikern som delar islänningarna 70 år

Mannen som gjorde Island starkt, fritt, rikt och modernt. Eller en självgod politiker som lade grunden för finanskraschen och gjorde centralbanken bankrutt för att därefter göra sitt yttersta för att förfalska historieskrivningen. Så ser inte få anhängare och motståndare på Davíð Oddsson. I dag fyller en av landets genom tiderna mest inflytelserika politiker 70 år.

När Davíð Oddsson 2009 utsågs till chefredaktör för Morgunblaðið var det med fiskeindustrins jättar i ryggen. Efter finanskraschen året innan befann sig Davíð Oddssons anseende på bottennivå. Inte minst internationellt där han i en rad medier pekades ut som en av de huvudansvariga för den kris som drabbade Island hösten 2008.

Under förnedrande former tvingades han bort från uppdraget som chef för centralbanken Seðlabanki Íslands. Men petningen var inte slutet på hans karriär. Många läsare röstade med plånboken när han tog över Morgunblaðið. Mängder av uppsagda prenumerationer fick dock inte ägarna att tvivla.

I drygt åtta års tid har han varit Morgunblaðiðs politiska röst. I ledare efter ledare försvarar han fiskekvotsystemet, argumenterar för en allt mer nationalistisk och protektionistisk politik och svartmålar EU. Men Davíð Oddssons signum är kanske framför allt de långa ledare som publiceras på lördagarna. Inte sällan består de av hyllningar till egna beslut skrivna i tredje person.

Men Morgunblaðið ingick knappast i planen. Det ryktas att Davíð Oddsson efter åtta år som borgmästare i Reykjavík - en period där han gjorde konfrontationen till sitt politiska signum - tänkte sig sexton år på posten som Islands statsminister följt av sexton år som Islands president. Åren som statsminister blev tretton och åren som ledare för Självständighetspartiet blev fjorton. Och när det gällde presidentposten stod först Ólafur Ragnar Grímsson i vägen. När Davíð Oddsson väl försökte sommaren 2016 blev han bara fyra i presidentvalet.

Valet var ett fiasko. Men det visade att Davíð Oddsson ändå har kvar en lojal skara av anhängare. I den ingår inte minst de fiske- och jordbruksföretag som är delägare i Morgunblaðið - och som från år till år fortsätter att skjuta till pengar för att täcka de enorma ekonomiska förlusterna.

I dag fyller Davíð Oddsson 70 år. Det firas i eftermiddag med en mottagning på Morgunblaðið. Festligheterna börjar klockan 16 och pågår i två timmar.

Annorlunda var det för tio år sedan. Det var nio månader före finanskraschen. Davíð Oddsson var centralbankschef och bjöd på stor fest i Reykjavíks rådhus, en byggnad som han själv tog beslut om att uppföra. Då dök det upp 1 200 gäster. Bland dem fanns dåvarande statsministern Geir H. Haarde som höll ett tal för att hylla sin vän, partikamrat och företrädare på jobbet.

Kraschen förändrade för många Davíð Oddssons eftermäle. Privatiseringen av bankerna - som han var en av arkitekterna bakom - var inte längre grundstenen i Islands resa till ett finansiellt centrum. I stället var det klassisk svågerpolitik där bankerna reades ut till närstående med rätt partiböcker.

Efter kraschen hävdade Davíð Oddsson att han under en längre tid varnat regeringen för de isländska bankernas utsatta situation. Men den inflationspolitik han drev som centralbankschef fick inte den överhettade ekonomin att svalna. Resultatet blev att allt fler islänningar för att undvika de skyhöga räntorna tog lån kopplade till utländska valutor - något som blev ödesdigert när den isländska kronans värde rasade. Och som centralbankschef beviljade han lån som aldrig återbetalades utan som skattebetalarna fick stå för.

Anhängarna ger en annan bild av historien. Där är Davíð Oddsson en person som alltid kämpat för sina ideal, som inte sällan trotsat ekonomiskt starka motståndare, som formgav en fri marknad som några få lycksökare utnyttjade genom oetiska metoder och som ständigt försvarat Islands rätt till självbestämmande.

Davíð Oddsson är en person som än i dag splittrar islänningarna. Under eftermiddagens firande kommer han dock att hyllas utan kritiska röster.

Den stora frågan är om 70-årsfirandet också blir punkten på Davíð Oddssons karriär. Så har det varit för hans företrädare. Matthías Jóhannessen lämnade jobbet som chefredaktör för Morgunblaðið 2000 efter att ha suttit på posten i 41 år. Det var några månader efter att han fyllt 70 år. Så blev det också för Styrmir Gunnarsson 2008. Han hade då varit chefredaktör i 36 år.

Om Davíð Oddsson följer mönstret slutar han någon gång under året. Men om det är något som Islands kanske genom tiderna mest omstridde politiker gång på gång visat är det att han inte följer förutbestämda stigar.

Här kan du läsa mer om Davíð Oddsson.